НОВИНИ

Мария Жоао Пиреш - една от най-добрите изпълнителки на клавирните творби на Моцарт, гостува в София

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:06, 18.06.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Мария Жоао Пиреш е не просто звезда на класическата музика, а жива легенда. Публиката в София не е и мечтала, че ще я види на живо на българска сцена. Софийската филхармония направи възможна тази среща, при това със специална програма. Една от най-добрите изпълнителки на клавирните творби на Моцарт ще изпълни последния му клавирен концерт. С Мария Жоао Пиреш се срещна Миглена Стойчева.

Мария Жоао Пиреш е живото доказателство, че божествената музика може да тече само през хора, които са съхранили чиста човешката си същност. Отказва да робува на снобизма, който съпътства класическата музика - не носи грим и не облича концертни рокли. Когато е на сцената иска да е максимално обективна в своите изпълнения, защото това е нейното разбиране за респект към творчеството на гениите. Разказват се легенди за неин концерт, в който оркестърът засвирва встъплението и тя разбира, че е репетирала грешно произведение. За секунди успява да възстанови нотите наизуст и да изпълни това, което трябва. Сега си спомня историята така.

"Аз бях свирила този концерт 9 или 10 месеца по-рано. Ако го бях свирила преди 2 години вероятно щях да спра и да кажа не, защото имаше публика. Трябваше да заменя колега. Не беше мой концерт и просто ми бяха дали грешна информация. Предишната вечер ми казаха номера на концерта по телефона и аз казах "Да, мога да изсвиря това!", заяви Мария Жоао Пиреш.

Малките ѝ ръце не ѝ позволяват да изпълнява музика от любимия ѝ Брамс, но пък летят по клавишите в блестящите моцартови пасажи. Въпреки това не приеме кариерата си като голяма работа.

"Да свириш на пиано или да рисуваш велики картини, да стоиш велики сгради е по-малко важно от това просто да живееш добре", казва Мария Жоао Пиреш.

Иска концертът ѝ да е разговор с публиката с послание да се научим да се чуваме помежду си. И не само в концертните зали, а във всеки миг от живота ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победи за Локомотив София и Арда в контролите
Победи за Локомотив София и Арда в контролите
Зеленски посети град Миколаев
Зеленски посети град Миколаев