НОВИНИ

Мъск след успешната мисия на "Дракон": Не съм религиозен, но се молех

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:23, 03.08.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

Успешен финал за историческата мисия на капсулата "Dragon" на частната компания "SpaceX" - апаратът с двамата астронавти на борда се приводни по план в Мексиканския залив - 45 години след успешното приводняване на "Аполо" в Тихия океан. А около час след това Дъг Хърли и Боб Бенкен имаха възможност да споделят и първите си думи след два месеца в Космоса.

Дъг Хърли: "Знаете ли, това беше истинска одисея през последните пет, шест, седем, осем години - пет години, откакто ние с Боб започнахме да работим по програмата. Да сме тук като първия екипаж, летял с "Dragon", е просто невероятно."

Боб Бенкен: "Има нещо специално в това да можеш да изстреляш, а после да върнеш астронавти у дома. Минаха дълги години, без да имаме тази възможност. И двамата сме много, много горди, че сме малка част от екипа, който успя да върне тези космически полети във Флорида и да върне на Америка тази възможност."

Не съм религиозен, но се молех - това пък бяха първите думи на Илън Мъск, собственик на компанията Спейсекс, изградила капсулата.

Илън Мъск, собственик на "SpaceX": "Живеем в трудни времена, в които няма много добри новини. Но това е от нещата, които са универсално добри, независимо къде се намирате на планетата Земя. А това е нещо добро!

Успешният край на мисията бележи началото на нова ера за американската космическа агенция. Занапред тя ще се възползва от транспортните услуги на частни компании. Целта е икономия на милиарди долари, които могат да се използват за изпращане на хора до Луната и Марс.

Джим Брандънстайн, администратор на НАСА: Какъв невероятен ден! Днес ние наистина написахме история. Влизаме в нова ера на човешките полети в Космоса, при които НАСА вече не е купувач, собственик и оператор на апаратурата. Ние вече ще бъдем клиент.

Астронавтите, както и екипите на НАСА и "SpaceX" получиха поздравления и от президента Доналд Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР припомня: Влизането в Гърция с PCR тест остава в сила поне до 15 август
МВнР припомня: Влизането в Гърция с PCR тест остава в сила поне до 15 август
Полша глобява "Газпром" заради "Северен поток 2"
Полша глобява "Газпром" заради "Северен поток 2"