НОВИНИ

Капсулата на "Спейс Екс" се завръща на Земята от МКС

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:37, 02.08.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Още

Малко повече от час остава до приводняването на космическата капсула "Индевър" на частната компания "Спейс Екс" с двама астронавти на борда - първите, излетели от американска земя след "пенсионирането" на совалките преди девет години.

Боб Бенкен и Дъг Хърли отделиха кораба си от Международната космическа станция преди около 20 часа и в момента се насочват към мястото на завръщане в Мексиканския залив. То е подбрано далеч от пътя на урагана Исаяс, който застрашава Флорида.

Контролът на мисията внимателно следи скоростта на вятъра, морското вълнение и прогнозите за времето, за да разреши навлизане в атмосферата. Едва тогава двигателите на капсулата ще се задействат за начало на високоскоростно спускане при загряване до 2 хиляди градуса откъм защитената страна.

Предвидени са два комплекта парашути за меко спускане край Пенсакола. Това ще е първо приводняване на американска пилотирана капсула от 45 години след завръщането на "Аполо" в Тихия океан от съвместната мисия със "Съюз".

"Най-важната част е завръщането ни у дома. Хубаво приводняване край Флорида ще затвори кръга, така че Съединените щати да изстрелват отново астронавти", заяви Робърт Бенкен.

Бенкен и Хърли излетяха в края на май с ракетата "Фалкон -9", след като НАСА предостави мисиите на ниска орбита на частния бизнес. Първият доставчик стана "Спейс Екс", повечето от компонентите на носителя са за многократна употреба. Експерименталната мисия продължи два месеца съвместно с руско-американския екипаж на станцията.

"Докато съм жив ще помня невероятната обща работа и постигнатото с връхна точка четирите космически разходки", сподели Хърли.

При успешна развръзка сега НАСА планира да започне рутинни мисии на "Спейс Екс" още в края на септември. Очаква се капсулата Индевър да полети отново догодина, а в екипажа да бъде Меган Макартър, съпруга на Боб Бенкен, който обещава съвети за опаковане на багажа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дигитални изненади в новото издание на "Зелени библиотеки"
Дигитални изненади в новото издание на "Зелени библиотеки"
Протестиращи българи се събраха и в Европа
Протестиращи българи се събраха и в Европа