НОВИНИ

Реакции на институциите след снощното напрежение с буса на майките

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:00, 02.08.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Обяснението на СДВР за спирането на буса на майките от "Системата ни убива" пред Софийския университет снощи - полицията пропуска до Орлов мост единствено автомобили, доставящи вода и храна за протестиращите.

Извънреден брифинг имаше и в социалното министерство, заради опитите да се противопоставят хората с увреждания и подмяна на каузата.

Протестът и автошествието на движението "Системата ни убива" са били заявени в Столична община. Одобрен е маршрутът - от "Княз Александър I Батенберг" до град Банкя и връщане на сборния пункт. В 22.20 ч. обаче бусът на "Системата ни убива" е спрян на кръстовището пред Софийския университет, при опит да премине към затворената зона на Орлов мост.

"През тези дни, откакто е блокирано кръстовището, се допускат само такива автомобили, за които е потвърдено от протестиращите, че им носят вода или някакаква храна. Това е наша принципна позиция и допускайки този бус, вече от там нататък ние нямаме право да спираме който и да стигне до Орлов мост", заяви комисар Тони Тодоров, зам.-н-к отдел "Охранителна полиция" към СДВР.

Бусът е имал възможност да се движи във всички посоки, с изключение на затворената зона.

"Снощи поведението на протестиращите считаме като провокация и призоваваме за пореден път българската полиция да не бъде използвана като инструмент", допълни комисар Тодоров.

След случая с белия бус реакция дойде и от социалното министерство и организации на хората с увреждания. На извънреден брифинг заявиха, че има подмяна на каузите.

"И за опита една активна провокация, един пореден и злонамерен, и зловреден хепънинг, да бъде представен като защита правата и политиките за хора с увреждания", заяви социалният министър Деница Сачева.

"За нас е изключително притеснително, че отново за пореден път, каузата на хора с увреждания се използва за противопоставяне на едни хора с увреждане спрямо други хора с увреждане", каза председателят на Народното събрание за интеграция на хората с увреждания Веска Събева.

А Деница Сачева допълни: "Това, което се случва на улицата, не е в дневния ред на хората с увреждания. Това не са политиките, от които те имат нужда. Хората с увреждания имат нужда не само от пари, а от конкретни идеи и политики, програми и мерки, които ние разработваме с тях".

От социалното министерство напомниха, че през изминалите две години са приети три нови закона в подкрепа на хората с увреждания: за социалните услуги, за личната помощ и сериозни промени в закона за хората с увреждания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антиправителствени протести и тази вечер в Пловдив, Русе и Варна
Антиправителствени протести и тази вечер в Пловдив, Русе и Варна
25-и ден на протести в София. Кръстовищата при Орлов мост и СУ остават блокирани
25-и ден на протести в София. Кръстовищата при Орлов мост и СУ остават блокирани