НОВИНИ

Протестиращи блокираха за кратко и пътя за Гърция днес

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 02.08.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

И международният път за Гърция беше блокиран за кратко днес. Преди обяд в района на Благоевград протестиращи излязоха на пътя и спряха движението.

За първи път от началото на протестите, пред сградата на общинската администрация в Благоевград, където обикновено се провеждат протестите, няма протестиращи, липсват и скандирания като "Оставка!" и "Мафия". Тази вечер протестни шествия няма в нито една точка на областния център.

За сметка на това днешният ден беше доста напрегнат. Малко преди обяд протестиращи граждани стигнаха до кръговото кръстовище на около 7 км преди Благоевград откъм Симитли, там където се събира главен път Е-79 и АМ "Струма". За около половин час движението беше спряно. За щастие сблъсъци и ескалация на напрежението нямаше.

Минути преди 11:00 часа протестиращи граждани застанаха край пътя и препречиха движението към кръговото кръстовище с един от техните автомобили. За около половин час движението беше силно затруднено.

"Оставаме до мига, в който правителството си отиде. Ясни са нашите искания, ние сме ги обявили отдавна. Обявили сме гражданско неподчинение. Част от гражданите, будни, очевидно сме тук и искаме ясно да го заявим - час по-скоро оставка на правителството воглавие с г-н Борисов, час по-скоро оставка на Висшия съдебен съвет воглавие с г-н Гешев. Ще стоим тук, докато си изпълним всяко едно от тях", заяви организаторът на протеста Калоян Ханджийски.

Полицейското присъствие беше изключително засилено. Над десет коли на полицията и жандармерията бяха на място, изпратени бяха и допълнителни екипи.

Полицаи с щитове и предпазни каски изведоха протестиращите извън пътното платно и не допуснаха повторно затваряне на международния път. Малко след 12:00 ч. недоволните граждани си тръгнаха. Отправиха се в обратната посока - към кръговото кръстовище при село Бараково и също блокираха трафика за кратко.

Не се стигна до сблъсъци и ексцесии. В следобедните часове директорът на областното пътно управление в Благоевград обобщи ситуацията.

"Движението по автомагистрала "Струма" и главен път 1-1 се извършва нормално предвид неделния ден и засиления трафик. Няма нищо необичайно, което да се случва на територията на област Благоевград по отношение на затваряне или възпрепятстване движение по пътищата", каза Иван Кунев.

През целия ден движението в района беше много натоварено.

Автор: Слави Илиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екоминистерството спира джиповете до Седемте рилски езера?
Екоминистерството спира джиповете до Седемте рилски езера?
Антиправителствени протести и тази вечер в Пловдив, Русе и Варна
Антиправителствени протести и тази вечер в Пловдив, Русе и Варна