НОВИНИ

Екоминистерството спира джиповете до Седемте рилски езера?

bnt avatar logo
от БНТ
20:23, 02.08.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Законен ли е превозът с джипове към Седемте рилски езера? Това провери екоминистърът Емил Димитров днес. От години на началната станция в курортната местност "Паничище" всеки ден могат да се забележат джипове, които извозват туристи до езерата срещу заплащане. Пътят обаче е общинска собственост и контролът на превозите трябва да се извършва от община Сапарева баня

Туристи разказаха, че пътуването с джип им спестява дългото чакане пред касите на лифт-станцията. Освен това - са на разположение и в късните часове на деня, когато лифтът не работи.

"Някои се качват, защото ги е страх да се возят на лифт, това е една от причините. Другата причина е, че има жестоки опашки", разказа Вилияна Радославова.

Достъпът до хижата за моторни превозни средства е забранен, затова джиповете спират на километър под крайната станция на лифта. Пътят там е общински и забрана за движение по него няма.

"Той е сервизен път, никой не забранява по него с обществено полезни цели да се върви, но това не е търговска зона. Това не е място, от където могат джипки да превозват хора без разрешителни, без лицензи срещу заплащане", коментира екоминистърът Емил Димитров.

Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев е категоричен, че бариерата в началото на пътя не трябва да се затваря.

"Територията е общинска и на държавата, няма как и по какъв начин да ограничим достъпа, след като по конституция всички граждани на България имат право на достъп", каза той.

От национален парк "Пирин" също настояват общинска администрация да се ангажира с проблема и спре навлизането на автомобили не само в парковата зона, а и в пътя под лифта.

Автор: Слави Илиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи българи се събраха и в Европа
Протестиращи българи се събраха и в Европа
Протестиращи блокираха за кратко и пътя за Гърция днес
Протестиращи блокираха за кратко и пътя за Гърция днес