НОВИНИ

Масови нарушения в декларациите за преминаване през КПП-тата у нас

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:16, 27.04.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Хора без трудови договори и фалшиви данни за работодатели. Това установи проверка на Инспекцията по труда свързана с пропускателния режим в София и въведените ограничения заради извънредното положение.

Проверката на служителите от Инспекцията по труда и МВР е била в събота. Резулататите потвърждават тезата, че все още много хора злоупотребяват на пунктовете и се опитват да излъжат полицаите.

За един ден инспекторите са събрали данни от 350 декларации. Оказало се, че 100 души, които са зявили, че отиват на работа не са имали трудови договори. 45 са върнатите още на място. Проверени са и 27 обекта.

Много хора не са открити на посочените работни места. Също така има декларации, в които са отбелязани неработещи или несъществуващи фирми.

На този фон от МВР зявиха, че както беше обещано, проверките за неверни данни ще продължат.

В сутрешния блок на БНТ главният секретар на МВР заяви, че по време на извънредното положение са отчетени две положителни тенденции. Сериозен спад на престъпността и инцидентите на пътя.

Пелишат попада в криминалните хроники преди две години, когато в плевенското село е извършено жестоко убийство. Налага се местните да бъдат пазени от полиция и жандармерия заради страха от нови престъпления. Оттогава инициденти няма, а по време на извънредното положение, в полицията липсват дори преписки.

В съседното село Радишево също казват, че живеят спокойно.

Според МВР по време на извънредното положение е отчетен траен спад на престъпността - в това число дори на телефонните измами.

В съседна Гърция например, след въвеждането на строгите ограничителни мерки криманалните случаи са намалели с почти 40%.

Подобни данни обаче не дават повод за успокоение.

Главен комисар Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Който е бил престъпник, винаги ще си остане престъпник. Не можем да прогнозираме. Да, ние следим тенденциите. Към този момент престъпността намалява. Абсолютно по всички показатели е надолу в сравнение с миналата година. Какво ще бъде след извънредното положение предстои да видим.

Драстичен спад е отчетени и при инцидентите на пътя.

Главен комисар Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: За този Великден имаме двама загинали. Преди 4 години имаме 14.

По данни на МВР от началото на годината са станали малко над 1300 тежки катастрофи. Загиналите на пътя са 101, което е с 39 души по-малко в сравнение с 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Отвъд кризата": Послание на надежда върху тревата в швейцарските Алпи
"Отвъд кризата": Послание на надежда върху тревата в швейцарските Алпи
Започва отпускането за безлихвени кредити по програмата на ББР
Започва отпускането за безлихвени кредити по програмата на ББР