НОВИНИ

Започва отпускането за безлихвени кредити по програмата на ББР

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:12, 27.04.2020
5578
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

От днес започва отпускането на безлихвени кредити, гарантирани от държавата. Това обявиха от Българската банка за развитие, която сключи договор с четири търговски банки за предоставянето на заемите. Те ще се отпускат на хора, които временно са останали без работа, които се самоосигуряват или са в неплатен отпуск. Крайният срок за кандидатстване за заеми е 20 юни.

Само до обяд заявените безлихвени кредити към първата банка, която заработи по схемата - Общинска банка, са 188, а други 533 души са проявили интерес към този вид заеми, отчитат от кредитната институция.

Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие: До края на тази седмица още една от банките - Инвестбанк, ще има готовност да пусне, а другата седмица и Първа инвестиционна и Асет Банк. Всички те подписаха заедно договори в петък.

Държавната Българска банка за развитие е гарант по кредитите за физически лица. Условията предвиждат отпускане на безлихвени заеми до 4500 лв на три транша по 1500 за хора, които са останали временно без работа и са без доходи - или са в неплатен отпуск или са самоусигуряващи се.

Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие: Апелираме към всички си колеги максимално бързо да можем да пуснем тази мярка, тъй като тя наистина е насочена и е много важна в момента към подпомагане на конкретни хора които са загубили своите доходи или са в по-затруднено финансово положение.

Хората все пак не трябва да забравят, че въпреки че заемите в конкретният случай са безлихвени и няма да се начисляват допълнителни такси, рано или късно трябва да бъдат върнати въпреки държавната гаранция.

От банката са категорични, че сумите не са насочени към хората, които са безработни.

Зинаида Димитрова е останала без работа, но не може да се възползва от кредитите. Тя самата оценява, че трудно би могла да връща заем и се надява на допълнителна помощ безвъзмезна помощ.

Зинаида Димитрова: Не мога да се реша, защото нямам доход, няма как да ги върна ако нещо предприема. Просто нямам доход, не мога да си платя битовите сметки и така нататък.

Съветът към хората е да не се редят на опашки пред НОИ или НАП, за да получат документи, защото те са достъпни за кредитните институции по електронен път.

Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие: Стремежът на нашия екип е да се даде възможност за 100% подаване на документи по електронен път.

Заеми, гарантирани от Банката за развитие ще има и за дребния бизнес до две седмици. Вече е получена официална нотификация от Европейската комисия и за подпомагане на малки и средни предприятия.

Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие: В момента се финализират пазарните тестове с банките относно тези проекти до 300 000 лева, които ще бъдат отпускани, както на съществуващи кредитополучатели, така и на нови отново през мрежата на търговските банки.

За да бъдат подпомогнати хората и бизнеса, капиталът на държавната банка за развитие беше увеличен от бюджета със 700 млн. лева преди месец. В случай, че парите са окажат недостатъчни, има готовност за отпускане на допълнителни суми. Това уверение банката е получила от финансовото министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови нарушения в декларациите за преминаване през КПП-тата у нас
Масови нарушения в декларациите за преминаване през КПП-тата у нас
Отвориха Морската градина и плажовете във Варна и Бургас
Отвориха Морската градина и плажовете във Варна и Бургас