НОВИНИ

Масови проверки на НАП в зимните курорти

bnt avatar logo
от БНТ
19:39, 28.04.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

10 заведения в зимните ни курорти са запечатани заради системни нарушения, съобщиха от Националната приходна агенция. Данъчните проверки са извършени в първите дни на април в курортите Банско, Разлог, Добринище, Баня, Семково, Боровец, Пампорово, Чепеларе, Девин и Смолян. Засечени са над 50 заведения и хотели, които не издават касови бележки или документите им за продажба не отговарят на изискванията. Всички те ще бъдат глобени.

Неиздаването на касова бележка, без значение за каква сума е, може да доведе до сериозни санкции, включително и запечатване на обекта за срок до един месец, припомнят от НАП.

Проверката на данъчните е започнала в началото на април. В Банско са санкционирани четири обекта - хотел, къща за гости, ски гардероб и хранителен магазин, които не са издали касови бележки. Запечатани за срок до един месец. В тази къща за гости, представяйки се за клиенти, фискалните контрольори поискали да наемат стая, която да платят предварително.

Не получили обаче касова бележка. Тогава на собственика съставили наказателно постановление с глоба от 500 лева. Собственикът отказа да застане пред камерата ни, но обясни, че щял да издаде касовата бележка на следващия ден, когато дойдат гостите. Сега обаче и къщата за гости, и механата към нея са затворени, а отпред е поставена бележка.

Този хотел също е временно запечатан от данъчните служители. Не открихме никой тук. Входът е заключен. В сладкарницата на Тодорка Тодева като "тайни клиенти" също са идвали проверяващи, понякога дори и по два пъти на ден.

"На мен ми се е случвало в един ден да минат два пъти. Никога не си сигурен кога ще минат. Представят се за клиенти, впоследствие решават да проверят касата, да следят дали се издават касови бележки. Проверяват обикновено и документацията - дали всичко е наред като касов апарат, дали е регистриран, дали се води редовно отчет всяка вечер", заяви Тодорка Тодева, собственик на сладкарница в Банско.

В някои от проверените общо над 550 обекта в зимните ни курорти данъчните служители са извършили така нареченото явно наблюдение - легитимирали са се и в продължение на няколко дни са присъствали в заведението или хотела. Така са проследили постъпленията, след което са ги сравнили с продажбите в предходни периоди. Освен в Банско, запечатани заведения има в Боровец, Пампорово и Чепеларе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са алтернативните източници на руския газ за България?
Какви са алтернативните източници на руския газ за България?
Превозвачи поискаха оставките на трима министри заради цените на горивата
Превозвачи поискаха оставките на трима министри заради цените на горивата