НОВИНИ

"Топлофикация София" може да работи до 2 месеца на мазут

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:44, 28.04.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Празнично разписание за автобусите от градския транспорт в столицата и вариант за работа на мазут за "Топлофикация София". Засега и двете дружества имат уверение, че нуждите им са обезпечени и до края на май доставките на газ няма да бъдат нарушени.

План Б за Топлофикация София е налице, ако се стигне до изчерпване на наличното количество природен газ и окончателното спиране на доставките.

"Топлофикация" води началото си от времената, в които тя е работила на мазут, т.е. дружеството е изключително пригодено да работи в тази посока", заяви Александър Александров, изпълнителен директор на "Топлофикация София" ЕАД.

Разбира се, това гориво не е идеално от екологична гледна точка. То е и по-скъпо.

"Вариантите, които обсъждаме в момента, са, ако няма изобщо природен газ. Тоест най-лошият възможен сценарий. Надяваме се да не се случи. Проверен е резервът, има мазут, ще се закупи и допълнително такъв, но това за нас е крайно нежелан вариант, заради екологичния ефект за здравето на софиянци", коментира Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Мазутът, с който към момента разполага "Топлофикация", е около 23 000 тона. С тези количества ще се осигури топла вода за 2 месеца, а с доставка на още толкова ще има гаранция още за около 2 месеца и половина. Място за притеснение поне до следващия отоплителен сезон за столичани няма, увери директорът на дружеството Александър Александров.

"Температурата, която ние сме задължение да подаваме в летния период е 65 градуса. Това, което евентуално ние бихме използвали да намалим, е на 55 градуса. Това е абсолютно достатъчно, за да имате една комфортна температура в жилищата си и достатъчно топла вода, но пък това би донесло на топлофикация да удължи използването на горивото, което имаме", заяви Александър Александров, изпълнителен директор на "Топлофикация София" ЕАД.

Празнично разписание на автобусите очаква столичани, ако се стигне до пълно спиране на доставките на газ към България. Директорът на "Столичния автотранспорт" Слав Монов заяви, че от всички около 450 автобуса в столицата ще се движат само 250.

"Тези автобуси, които са ни на природен газ 250 са заводски произведени и са само на природен газ и могат да се ползват само на природен газ, не могат да се ползват с друго алтернативно гориво", заяви Слав Монов, изпълнителен директор на "Столичен автотранспорт" ЕАД.

Закриване на автобусни линии на този етап не се обсъжда, а само авариен план, т.е. преминаване към празнично разписание. Засега не се очаква и поскъпване на билета.

Евентуалните мерки ще обхванат само автобусите, а не целия градски транспорт на столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почетино: С Мбапе оставаме в ПСЖ на 100%
Почетино: С Мбапе оставаме в ПСЖ на 100%
От 1 май отпадат ограниченията за влизане в България
От 1 май отпадат ограниченията за влизане в България