НОВИНИ

Работодателски организации призоваха да се подновят доставките на газ

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
14:04, 28.04.2022 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Работодателските организации настояват да бъдат възстановени преговорите с "Газпром" и да се подновят доставките на газ, обяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след среща с работодателски организации.

Спрени доставки на газ: Какви ще са ефектите върху българските производители?

"Предлагаме до възстановяване на доставките да се сложи таван или да се замразят цените на газа на текущата им стойност, предлагаме оскъпяването, което ще дойде от алтернативните доставки, да се поеме от държавата. На трето място - да се приеме спешно законът, с който се налага допълнително облагане върху свръхпечалбата на енергийните дружества. И четвърто - да се продължат компенсациите, които имаше досега за бизнеса", каза Корнелия Нинова.

Тя заяви, че парламентарната група на БСП ще предложи на извънредно заседание в петък да приеме решение за замразяване цената на газа.

Русия спря газовите доставки за България: Какво следва?

Основните потребители на природен газ са търговските дружества от сектори "Химия" и "Енергетика", съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

Снимки: БГНЕС

В засегнатите сектори от спиране на природния газ оперират 25 241 предприятия, където са концентрирани 11% от заетите в страната. Оборотът на предприятията е 17% от общия оборот на икономиката, информираха още от министерството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как Кирил Петков видя Украйна (Снимки)
Как Кирил Петков видя Украйна (Снимки)
Анте Шимунджа: Имаме мотивация и даваме най-доброто
Анте Шимунджа: Имаме мотивация и даваме най-доброто