НОВИНИ

Спрени доставки на газ: Какви ще са ефектите върху българските производители?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
20:23, 27.04.2022
Чете се за: 04:50 мин.
Бизнес
Слушай новината

Спрени производства и по-високи цени на стоки и услуги. Това са прогнозите за ефекта от спрените доставки на руски газ.

Хлебопроизводството е един от секторите, които се очаква да бъдат сериозно засегнати от спирането на руските газови доставки.

"Големите хлебопроизводители работят основно, ползвайки електроенергия, а по-малките имат комбинирани пещи за газ и електричество. Това, което е важно да кажем, е че при хляба не се очаква каквото и да е шоково поскъпване, защото ние сме в огромна конкуренция един с друг", каза Марияна Кукушева, председател на УС на Национален браншови съюз на хлебари и сладкари.

Не толкова оптимистични са от хлебозаводите в Белослав - един от големите производители в страната, където липсата на газ ще бъде фатална.

"И двата хлебозавода са само на газ, така че ще се наложи да преустановим работа", каза Димитър Петров, търговски директор на хлебозавода в Белослав.

Топлофикациите в страната също са сериозен потребител на газ. И макар най-голямата - "Топлофикация София" да е получила уверения, че газ ще има, притесненията остават.

"За съжаление обаче, информацията е, че цените за месец май ще бъдат по-високи, което със сигурност ни притеснява много", съобщава столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Количества газ за болниците също има, но в Стара Загора вече се притесняват за следващия отоплителен сезон.

"Ако ситуацията към този момент не бъде решена, отоплението на голяма част от болниците в нашата страна ще бъде невъзможно", каза проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора.

Природният газ се оказва незаменим източник на енергия и за други отрасли.

"Замяната с електричество при нас е неприложима, вариант, който сме обсъждали, е да минем на алтернативно гориво като мазут, което ценово е неизгодно, имайте предвид, че нашата продукция е 70% за износ. Вдигайки себестойността, предполага да излезем извън пазара", каза Георги Жеков – собственик на компания за конфитюри.

При високи цени на природния газ, съчетани с високи цени на електроенергията, които не се компенсират, много предприятия ще затворят, прогнозират от Асоциацията на индустриалния капитал.

"И това е в ситуация, в която имаме златния шанс да увеличим своя дял в скъсяването на веригите на доставки. Ние сега имаме златната възможност индустрията да дръпне, защото много доставчици от Западна Европа търсят да преместят доставките по-наблизо", каза Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал в България.

Цената на тока също ще върви нагоре според прогнозите.

"Повишаване цената на тока, аз прогнозирам около 500 лева за мегават и съответно драстично повишаване на цената на газа. Ние ще издържим, но икономиката колко ще издържи, колко ще се свие, потребителите какви цени ще плащат. Иначе да - ще бъдем живи, здрави, но бедни", каза Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на БЕХ.

Други обаче чертаят не толкова драматичен сценарий за икономиката ни.

Васил Велев за спирането на руския газ: Може да се стигне до фалити на редица предприятия

"Със сигурност ще има някакво сътресение на двете газови борси, така или иначе ликвидността там е сведена до минимум. Вероятно ще има повишение на цената, въпреки че за последния месец цената на спот пазара върви надолу. Така че, честно казано, не би трябвало да има някакви сериозни увеличения", каза Васко Начев, енергиен експерт.

Васко Начев: България има основания да заведе дело за спрените доставки и ще спечели

Според Васко Начев това е чисто търговски спор и ако България заведе дело в арбитражен съд срещу действията на руската страна, със сигурност ще го спечели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист приключи редовния сезон с победа
Рилски спортист приключи редовния сезон с победа
Путин: Ако някой се намеси в Украйна отвън, отговорът ще бъде светкавичен
Путин: Ако някой се намеси в Украйна отвън, отговорът ще бъде светкавичен