НОВИНИ

ЕК: Кремъл отново се провали в опита да посее разделение между европейците

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:33, 27.04.2022 (обновена)
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз подготвя единен отговор на решението за спиране на газовите доставки от Русия. В Брюксел заседава координационната група по въпросите на газа. Утре в белгийската столица пристигат българските министри на енергетиката Александър Николов и на финансите Асен Василев.

Полският премиер Моравецки обяви, че страната му няма да плаща в рубли за газ и призова и останалите страни да не го правят. Европа и Германия ще заплащат газа в евро или долари и няма да се поддават на шантажа, каза финансовият министър Роберт Хабек.

Русия с предупреждение и към други страни от ЕС

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен определи решението на "Газпром" едностранно да спре доставките до клиенти в Европа като "поредния опит на Русия да използва газа като инструмент за изнудване" и провокация на Кремъл.

"Нашият отговор ще е незабавен, единен и координиран. Полша и България ни информираха за ситуацията. И двете страни в момента получават газ от своите съседни страни", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Тя изтъкна, че плащането в рубли, ако не е предвидено в договорите, представлява нарушение на санкциите, наложени от ЕС и по думите ѝ компаниите не трябва да прибягват до подобни плащания.

В реч пред парламента полският премиер осъди опита на Русия "да шантажира" неговата страна чрез внезапното прекратяване на доставките на природен газ. По-рано Матеуш Моравецки увери, че страната му е подготвена.

"Полша се придържа към договореностите и вероятно Русия ще се опита да ни накаже по този начин. Както съм подчертавал много пъти, Полша предварително се подготвяше за диверсификация на газовите доставки и за получаване на газ от различни доставчици, дори и преди пускането на Балтийския газопровод, ние ще можем да защитим нашата икономика, нашите домакинства, нашите граждани срещу подобна драстична стъпка от страна на Русия", допълни Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша.

Моравецки посочи, че Полша има интерконектори с Чехия и Германия и терминал за втечнен газ на Балтийско море, запълнени са 76% от обемите на хранилищата за газ в страната, но на този етап не се налага да бъдат използвани тези запаси. Полша разчита основно на въглища и делът на газа в енергийния ѝ микс е 9%.

Русия осигуряваше 45% от потребявания в страната природен газ. Новият газопровод между Полша и Литва ще заработи от есента, а Варшава планира доставки и от Норвегия, както и с втечнен газ от САЩ и Катар.

Полша и България са единствените страни от Евросъюза, чиито договори с "Газпром" изтичат в края на годината.

В Туитър австрийският канцлер опроверга съобщения, че страната му е готова да плаща в рубли за руските доставки.

Канцлерът на Австрия: Фалшива новина е, че сме приели да плащаме за руския газ в рубли

"Преди фалшивите новини на руската пропаганда да се разпространят по-нататък, разбира се, че OMV ще продължи да плаща за доставките на газ от Русия в евро. Австрия се придържа стриктно към съвместно договорените санкции на ЕС", увери Нехамер.

Унгарският външен министър Петер Сиярто обяви, че газовите доставки за страната му през България, Турция и Сърбия продължават. Поддържаме постоянна връзка със Сърбия и България, за да гарантираме, че предварително договорените количества газ ще пристигнат в Унгария, каза той.

Сръбският министър на енергетиката Зорана Михайлович коментира, че спирането на доставките за България и Полша не оказва влияние на снабдяването на Сърбия по газопровода Балкански поток.

Газовите доставки за Австрия, Германия, Чехия, Италия, Словакия и други страни се извършват безпроблемно.

Вижте още в прякото включване на репортера ни Десислава Апостолова.

СЛЕДЕТЕ ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане" призова правителството да подаде незабавно оставка
"Възраждане" призова правителството да подаде незабавно оставка
Транспортният бранш излезе на национален протест (ОБЗОР)
Транспортният бранш излезе на национален протест (ОБЗОР)