НОВИНИ

Транспортният бранш излезе на национален протест (ОБЗОР)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:16, 27.04.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Транспортният бранш излезе на национален протест. Недоволството на превозвачите е заради високите цени на горивата и вдигане на ТОЛ таксите от 1 юли три пъти.

Протестът блокира центъра на София с часове. Превозвачите настояха да се намали акцизът на горивата с 50% за период от 6 месеца, което ще намали цените с около 30 стотинки на литър.

"Искането е едно - управляващите да започнат да извършват някаква транспортна политика и да спрат галопиращата инфлация", заяви Христо Радков, председател на Българско движение на шофьорите.

Гроздан Караджов: Протестите няма да променят решението за ТОЛ такса за второкласните пътища

"80% от по-малките общини нямат до населените места транспорт и това е благодарение на ковид кризата, увеличаването на горивата, а сега вкарват и за всички пътища втори клас ТОЛ такса. Това значи, че няма да има нито един автобус, защото ТОЛ таксата ще струва колкото приходите от билети", допълни Георги Петърнейчев от Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища.

Протести имаше и в други градове. За кратко беше блокирано движението по Дунав мост при Русе, като превозвачите заявиха, че много от тях вече са спрели работа.

В Пловдив протестното шествие премина през града и градският транспорт беше пренасочен.

"На какво основание те искат да вдигнат цените на ТОЛ таксите. На какво, че те камионите се обръщат по магистралата от дупки", каза Иван Иванов, собственик на фирма за превози.

Днешният протест е предупредителен. Превозвачите заявиха, че, ако исканията им не бъдат чути, планират на 18 май нов национален протест с блокади на пътища и магистрали.

Автор: Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК: Кремъл отново се провали в опита да посее разделение между европейците
ЕК: Кремъл отново се провали в опита да посее разделение между европейците
Ралф Рагник: Няма смисъл да говорим за Шампионска лига
Ралф Рагник: Няма смисъл да говорим за Шампионска лига