НОВИНИ

Николай Василев: Парите в Бюджет 2022 свършиха и заради това Чиренското хранилище е почти празно

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 27.04.2022
Чете се за: 02:57 мин.
Политика
Слушай новината

Русия спря газовите доставки за България. Ситуацията е нестандартна и държавата ни трябва да се държи хладнокръвно. Правилна е идеята да има консултиране с другите европейски партньори, за да имаме обща европейска позиция. Хубавото е, че идва летният сезон. Това каза бившият министър на икономиката Николай Василев в „Още от деня“.

„Това е поредната сфера, където бюджетната политика на държавата и това, че парите на Бюджет 2022 свършиха, се отрази на Чиренското хранилище и то е почти празно. Полша се е подготвила – нейните хранилища са пълни на 70%“, допълни той.

Според Василев е необходимо да се обърне специално внимание на бюджета, защото ако той се „оплеска“, всички други кризи не могат да бъдат решени.

„Най-щедрият бюджет в историята на България пак не стига и ще актуализираме бюджета. Въпросът е, от къде ще дойдат тези милиарди? Цялата политика на огромни дългове, огромни дефицити, огромно харчене и постоянни актуализации изобщо не ми харесва“, коментира той.

Прогнозата на Василев е, че след евентуалната актуализация на бюджета в края на година ще отчетем разходи от 69 млрд. При положение, че през доста добрата предепидемична 2019 г. са били 40 и няколко млрд.

„Бюджет 2022 е най-популисткият бюджет в историята на България, защото никога не сме харчели толкова голям процент от брутния вътрешен продукт, както не сме харчели и толкова милиарди, които не се използват ефективно“, смята бившият министър на икономиката.

Василев каза: „Като свърши фискалният резерв до 8 април и останахме с резерви за един ден напред, тогава ми дойде наум, че това е причината да не започне закупуването на зърното, защото нямахме пари. Също така поради това, че нямаме пари, не се плаща на пътностроителните фирми и е празно хранилището на Чирен, а не защото сме некадърни и не можем да го управляваме“.

„Една предизборна и следизборна мантра, която правителството постоянно повтаряше е, че има пари в държавата и ако се спрат течовете, поне 8 млрд. годишно ще дойдат и ще стигнат за всичко. Моите въпроси са след две служебни правителства и едно редовно – спряха ли течовете в България; падна ли корупцията; къде са парите и защо не стигат за нищо“, попита той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийни експерти: Ще настъпи хаос
Енергийни експерти: Ще настъпи хаос
Емил Стоилов е подал заявка за участие в драфта на НБА
Емил Стоилов е подал заявка за участие в драфта на НБА