НОВИНИ

Енергийни експерти: Ще настъпи хаос

bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 27.04.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

"Има президентски указ и всички фирми в Русия трябва да приведат този указ в действие спрямо руското законодателство. Те съответно са поставили условия на българската страна, тя не се е съгласила, въпросът е дали е само в България и Полша", коментира спирането на газа от Русия за България в "Още от деня" Валентин Николов, бивш председател на БЕХ. "Ние реално с позицията си към Украйна не заслужаваме кой знае какво одобрение от Европейския съюз и нашите партньори, а от друга страна ни спират газа, не виждам релевантност. Аз бих уважавал една позиция, като ние спираме газа, защото се използват тези пари за война", допълни Валентин Николов.

Според Явор Куюмджиев българският национален интерес е българските граждани да имат топлина, ток на поносими цени, българският бизнес да получава необходимите ресурси, за да може да
работи.

"Ще настъпи хаос. 2021 година България е употребила 3,2 млрд. кубични метра газ, от които над 75% са дошли от Русия, останалите са около 300 млн. от Азербайджан и около 250 млн. от най-различни източници на втечнен газ. При отпадането на руския газ в България ще липсват 2,5 млрд. кубични метра газ, които няма с какво да бъдат заместени по две причини. Първо няма техническа възможност да бъда донесена газ откъдето и да било другаде", обясни бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев. "Тези около 200 млн. кубични метра ще стигнат за още 16 дни и после всичко свършва", подчерта той.

"АЕЦ Козлодуй затвори пети блок за планов ремонт, ще има голям дефицит на газ, не знам откъде ще дойде и не знам дали са резервирани капацитети. И в този момент всички, които могат да заменят газа с електрическа енергия, ще го направят и очаквам електрическата енергия да скочи минимум с 25% на свободния пазар", коментира Валентин Николов.

Явор Куюмджиев разясни, че голяма част от българската индустрия е преминала на газ, защото е била най-евтиният енергоизточник. Само критичните потребители, които никога не бива да бъдат изключвани от газ, са 1,7 млрд. кубични метра годишно, уточни Явор Куюмджиев.

"Сега можем да получаваме газ от Гърция и Турция, защото имаме диверсификация на трасета, отделно и Румъния, връзката е свързана", поясни Валентин Николов.

Куюмджиев подчерта, че в Чирен има 92 млн. кубични метра, което според него означава, че хранилището е на финала си. "Там технологично трябва да се оставят минимум 50 млн., тоест там има само 40 млн., които могат да бъдат изтеглени", добави той.

Николов и Куюмджиев коментираха предстоящите прегледи на договорите за доставка и транзит на газ. "Две години и половина са предплатени от "Газпром". Парите са дадени авансово. Всеки договор може да бъде променен или да бъде суспендиран. Винаги се вземат международни консултанти. Това не е еднолично решение на някой", смята Николов.

Той изрази мнение, че трябва да се наблюдава дали няма да се появят посредници при доставка на газ.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-високи цени на клиничните пътеки от 1 май
По-високи цени на клиничните пътеки от 1 май
Николай Василев: Парите в Бюджет 2022 свършиха и заради това Чиренското хранилище е почти празно
Николай Василев: Парите в Бюджет 2022 свършиха и заради това Чиренското хранилище е почти празно