НОВИНИ

Радев призова правителството да намери разумно решение на кризата с газовите доставки (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:24, 28.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев отново призова правителството да намери разумно решение на кризата с газовите доставки. Според него при търсене на решението не трябва да се забравят най-бедните. В Мадрид държавният глава обсъди социалните и икономическите рискове пред Европа, свързани с войната в Украйна, с премиера Педро Санчес и председателя на Конгреса на депутатите Меричел Батет. Румен Радев е в Испания по покана на крал Фелипе Шести.

Президентът Радев е на посещение в Испания

Според Румен Радев проблемът с доставките на руски газ е ангажимент на правителството и то трябва да го реши по възможно най-благоприятния начин за българския бизнес и хората. Първо да реши физически откъде ще получим газ, второ - нормативно как ще бъде уреден въпросът и трето каква ще е цената.

"И трето, най-важното за нас, каква ще е цената, така че, когато Министерският съвет вземе предвид всички тези фактори и постави цената на първо място, тогава да намери решение", заяви държавният глава.

Румен Радев иска първо да чуе дебата в парламента за доставка на военна помощ за Украйна и тогава ще коментира отново темата. Асоциацията, която Кирил Петков направи с помощта, която страната ни получава през Априлското въстание и Украйна, определи като далеч от реалността. А за работата на правителството каза: "Това ще го кажат хората".

Президентът Румен Радев коментира тези теми в Испания, където е по покана на крал Фелипе Шести. Това е първото официално посещение на български държавен глава в Испания за последните 23 години.

Крал Фелипе Шести и кралица Летисия посрещнаха президента Румен Радев и съпругата му Десислава Радева с официална церемония в двореца "Сарсуела". Крал Фелипе е изключително уважаван в родината си. Обича спорта и е участвал в Олимпийските игри.

Има диплома за пилот на хеликоптер и чин лейтенант в армията и ВВС. На срещата с крал Фелипе Шести, както и с премиера Педро Санчес, българският президент обсъди възможността за сътрудничество във военната област.

"Потенциалът е огромен, испанската военна промишленост е ангажирана със строежа на подводници, десантни кораби и самолетоносачи. България има силно развит IT сектор, а във всички военни платформи преобладава софтуерът - големи са възможностите за сътрудничество. Виждат възможност за сътрудничество в селското стопанство и биотехнологиите. Испания разчита изключително много на нас за доставка на зърно", каза още Румен Радев.

По-късно през деня президентът откри Испанско-български бизнес форум. В него български компании в областта на информационните технологии, туризма, земеделието и строителството обсъдиха със свои испански партньори възможностите за общи проекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страните от ЕС са единодушни да не плащат на Русия за газ в рубли
Страните от ЕС са единодушни да не плащат на Русия за газ в рубли
България е готова да ремонтира украински военни машини в свои заводи
България е готова да ремонтира украински военни машини в свои заводи