НОВИНИ

Масово недоволство заради незаконна сеч на къмпинг "Кайт-Градина"

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 23.02.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Недоволство на граждани заради изсичане на дървета на къмпинг "Кайт-Градина". В социалните мрежи се появиха клипове и снимки, в които жители от Черноморец и Созопол изразяват възмущението си от нарязаните огромни дървета на метри от началото на плажната ивица.

От екоинспекцията в Бургас извършиха незабавна проверка на къмпинга и установиха, че сечта е незаконна, а теренът - частна собственост. Преди година собственикът е поискал разрешение за сеч, но не е получил одобрение. Причината - територията попада в две защитени зони от мрежата "Натура 2000".

Теодора Свидерова от Созопол вчера получава сигнал от свои близки за десетки отсечени дървета на къмпинг "Кайт-Градина". Днес отива на място, за да провери има ли наистина унищожени борове.

"И какво заварихме - абсолютно грозна сеч на високи дървета, здрави, дървета, които са нарязани на парчета, буквално готови за изнасяне. Това е просто ненормално, безумие е това, което се случва", възмутена е Теодора.

Според жители на морските курорти собствениците на терена разчистват местата си, за да поставят каравани в гористата местност на къмпинга преди началото на летния сезон.

"Това е незаконна сеч. Тези хора така са свикнали, затова общината ни е на такова положение. То има стърготини, рязани дървета, подготвяни за износ. Може ли вековни дървета да се изсекат, заради някакви си каравани", пита Тодор Вълчев.

"Отсечените дървета нямаха вид на дървета, които са стари и са паднали от бурята. Те просто бяха отрязани", споделя Ангелина Георгиева.

Огромните дървета се намират само на метри от плажната ивица. А до падналите дървесни стълбове ясно се виждат купчини стърготина.

"След като установим самия извършител, защото понякога собственикът и извършителят не са едно и също лице, ще наложим административно-наказателни мерки. Към момента ще дадем предписания на собственика да преустанови дейността", обясни Детелина Иванова, директор на РИОСВ-Бургас.

Екипът на БНТ потърси за коментар стопаните на къмпинга, но не успяхме да осъществим връзка. Нямаме отговор и на имейла си.

Служители на фирмата заявиха, че не се изсичат дървета с инвестиционни намерения. Окръжна прокуратура-Бургас също се самосезира по случая, като през следващите дни ще извърши проверка за установяване на виновните за незаконната сеч.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вулканът Етна продължава да бълва лава
Вулканът Етна продължава да бълва лава
Сашо Миялков се яви в прокуратурата, след като беше обявен за издирване
Сашо Миялков се яви в прокуратурата, след като беше обявен за издирване