НОВИНИ

Температурните аномалии тази година застрашават лозята и овошките

bnt avatar logo
от БНТ
19:54, 23.02.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Резките температурни аномалии през февруари застрашават от измръзване овошките в Централна България и Благоевградско. За това предупредиха специалисти от Аграрния университет в Пловдив. Ако отново има големи студове, може да се очакват по-ниски добиви при прасковите, кайсиите и лозята.

В Централна България и Благоевградско насажденията може да имат проблеми с измръзването, защото автоматичните станции са показали спад до минус 18, а критични за лозата и овошките са температури под минус 15 градуса. И според специалистите опасността от по-малки добиви е реална.

"Имаше надуване на пъпките, следствие на което при по-ниска отрицателна температура могат да измръзнат пъпките още преди да са разцъфнали. Това ще го узнаем, след като преминат тези студове взимаме проби и установяваме процента на измръзване", каза главен асистент Боян Столев от Аграрния университет в Пловдив.

Производители от пловдивското село Брестник съобщиха, че имат постоянни загуби от студеното време, защото нямат средства за превантивни мерки за затопляне на масивите при ниски температури.

За лозята специалистите прогнозират, че ако измръзването е до 20%, намаляването на добива ще може да се преодолее при резитбата.

Отрицателните температури без снежна покривка са опасни и за есенниците, особено за късно засетите посеви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още 5 области в страната са в червената зона по заболеваемост
Още 5 области в страната са в червената зона по заболеваемост
Проф. Радостина Александрова: Идеята на ваксинацията е да създаде имунна памет
Проф. Радостина Александрова: Идеята на ваксинацията е да създаде имунна памет