НОВИНИ

Ще се ваксинират ли работещите в заведения преди 1 март

bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 23.02.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Всички, работещи в хотели и ресторанти, да бъдат ваксинирани, препоръчаха от браншовата организация на заетите в този сектор.

Десетки заведения в Пловдив се подготвят за отваряне, а някои служители се наредиха и на опашките за ваксиниране. Според мнозина представители на бранша обаче ваксинацията е закъсняла и е трябвало да се случи по-рано, за да може с отварянето на заведенията да се чувстват сигурни както персоналът, така и клиентите.

"Приоритетно е хубаво да е целият персонал в нашия бизнес ваксиниран, това е най-доброто, което може да ни се случи, за да имат хората сигурност, най-вече клиентите да имат сигурност. защото хората са се затъжили за ресторанти, но са притеснени", каза Николай Баруков, собственик на ресторант.

"Ние, целият екип подкрепяме масовата ваксинация, естествено "за" сме, но няма да принудим никой от нашите служители да го направи. Естествено преди отварянето на заведенията за 1 март ще финансиране тестове на целия персонал", каза Мая Кръстева, управител на ресторант.

В Русе по време на пандемията са фалирали близо 20 заведения. Надяват се на по-високи обороти след отварянето.

От Съюза на хотелите и ресторантьорите са категорични, че ваксинацията не бива да влияе на отношенията служител - работодател.

От 16 години Петя Цанкова работи като готвач в русенски ресторант и не се колебае да се ваксинира. Напротив, казва, че така ще е по-сигурна за здравето си.

Собствениците на заведения са убедени, че масовата ваксинация на персонала им ще привлече повече клиенти.

"Така, както спазването на противоепидемичните мерки. По време на периода, в който работехме, заведенията, които бяха за предпочитане, наистина бяха на ниво - дизенфекцирани, работниците – с маски", каза Красимир Иванчев, председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе.

Въпреки че поставянето на ваксините не е задължително, ресторантьорите допускат, че при наемането на работник може да бъде предпочетен този, който вече се имунизирал.

"Най-вероятно е така, но все пак ваксинацията е личен избор и ние не можем да ги накараме насила, но това, което можем да направим е да ги приканим да направят тази ваксинация", каза Янчев.

Броени дни преди отварянето на заведенията, ресторантьорите са притеснени от липсата все още на заповед за тяхната дейност и настояват това да се случи час по-скоро.

"За да знаем при какви условия ще отворим, защото това са хора, които 3 месеца вече ги е нямало на работа, някои са се преквалифицирали – те трябва да си подадат молби за напускане. А в крайна сметка имаме достатъчно продукти, които са за изхвърляне, с изтекъл срок вече, да не говорим за зареждане наново", допълва Иванчев.

От 3000 заети в бранша в Русе, около 300 са останали без работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде са ваксините? Лични лекари се оплакват от липса на дози (ОБЗОР)
Къде са ваксините? Лични лекари се оплакват от липса на дози (ОБЗОР)
Скандал в Столичната община: Присвоил ли е евросредства кметът на "Красно село"
Скандал в Столичната община: Присвоил ли е евросредства кметът на "Красно село"