НОВИНИ

Борисов: От 1 март отваряме ресторантите

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:37, 14.02.2021
7120
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

От 1 март отварят всички заведения в страната, а учениците в малките населени места се връщат в клас още от утре. Това стана ясно от премиера Бойко Борисов по време на поредната му обиколка в страната, този път в Исперих. По думите му нивото на заразени у нас се подобрява. До края на месеца болниците ще получат парите за увеличение на заплатите, както и парите за медиците на първа линия.

Мерките в България са най-либералните в Европа - това отчете за пореден път премиерът Борисов в Исперих и благодари за усилията и добрата работа на медиците.

"Виждате в Европа какво е положението - не могат да паднат под 10-15 000. И днес нивата са ни много добри - 26-и сме в Европа, но това се дължи е на вас - на докторите, на сестрите, на лаборантите, на РЗИ-тата, на всички, които работят и малко на министъра. До 28 февруари ще си получите и парите за първа линия и увеличенията на заплатите", каза министър-председателят Бойко Борисов.

"Абсолютно са готови, ако имат натиск от пациенти отново - имаме цялата апаратура както за реанимациите така и за отделенията, които са без реанимационни грижи", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Премиерът подчерта, че в края на миналата година държавата за първи път финансира общинските болници, които откриха ковид отделения с 50 милиона лева. От тях - близо половин милион за болницата в Исперих.

"Правят ли разлика дали е общинска, или е държавна - казват: или е хубаво, или ме излекуваха, или не", каза Бойко Борисов.

"Ние тук в един момент имахме над 70% от леглата за ковид пациенти. Наистина ние получихме тези пари, които вие обещахте", каза д-р Абдуллах Заргар.

А що се отнася до мерките - те продължават да се разхлабват.

"Утре пускаме в тези малки населени места учениците от всички паралелки, няма да ги въртим, както в големите градове, така че още няколко десетки хиляди деца да отидат да учат", каза Бойко Борисов.

Добра новина и за ресторантьорите.

"На 1 март задължително отваряш ресторантите. Повече по тая тема няма да се говори. И две и три хиляди да сме - отваряме, който има, до тогава трябва да е минала вълната, да са минали двете седмици. И днес имат празник - едните Трифон Зарезан, другите влюбените, но... така или иначе им липсват ресторантите, на нас също ни липсват, но още 14 дена трябва да издържим заради вас. Защото вие самите казвате - подготвяме ковид отделения наново", каза Бойко Борисов

Борисов заяви, че на всеки европейски съвет настоява да се въведе единен медицински протокол.

"За света да се въведе ако щете, защото това е... една държава затваря с друга границите, непрекъснато, едни искат PCR-и, други не искат, трети искат ваксини, четвърти не искат", каза Бойко Борисов.

В рамките на мандата правителството е отпуснало и два и половина милиона лева за община Исперих за рехабилитация на уличната мрежа в града и околните населени места, посочи още премиерът. По-късно Бойко Борисов разгледа ремонта на църква и реставрацията на джамия в Разград. Премиерът подчерта важността на етническата толерантност.

"Всички си спомняме Възродителния процес тук какво беше, нека си го спомнят и тези, които правят коалиции сега", каза Бойко Борисов.

Община Разград е подкрепена от правителството и през 2019 г. с общо 300 000 лева за инфраструктура, посочи още Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА София се справи със Славия в снежния ад
ЦСКА София се справи със Славия в снежния ад
Боил Банов: Няма да остане непочетен творец от "Златния Орфей"
Боил Банов: Няма да остане непочетен творец от "Златния Орфей"