НОВИНИ

Защо "Отровното трио" вече е отровна двойка? От протеста на площада до битката за парламента

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 14.02.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Беше важно да се даде на всички знак, че трябва заедно да почистят къщата на България от мутрите. Това е обща работа, не е идеологически мач. Въпросът за връщането на демокрацията в страната от ръцете на едноличния режим. Диктатор се гони по един начин – от всички, които не обичат диктатура, а обичат демокрация. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Арман Бабикян, един от лидерите на "Отровното трио", който ще участва в изборите на 4 април с коалицията "Изправи се! Мутри, вън!”.

Потърсихме общи действия с всички извънпарламентарни сили, от някои получихме съгласие, от други – не, и създадохме тази коалиция. Търсихме огледален образ на протеста. Опитахме се да повторим това като политическа коалиция и не ни се получи, обясни Бабикян.

Включваме се в тази коалиция, за да си довършим работата от лятото, допълни Бабикян.

"Ние имаме да си довършим работата. Това, което не успяхме да свършим през 2020 г. с участието на премиера Борисов, разбира се, защото в цивилизованите страни много бързо хората подават оставка, когато видят кюлчета в чекмеджето и пистолети на шкафчето си, вместо книга. Примерно във Великобритания си подаваш оставката, само защото си министър и си нарушил разпоредбите за карантина. При нас след толкова месеци протести и след толкова скандални разкрития министър-председателят остана. Сега ще се опитаме да си почистим с новите средства", уточни Бабикян.

Няма как страната ни да получи европейски вид и поведение ей така, само защото Борисов го няма, смята Бабикян.

"Една система, която се е вкоравила десетки години в България, системата на рушветите, на корупцията, на шуробаджанащината, нямам илюзията, че този въпрос ще приключи за месец-два-три. Всички, които сериозно са се занимавали с управление, прекрасно знаят, че система не се почиства толкова бързо", допълни той.

А иначе трябва да имаме икономика на знанието, тоест трябва да стъпим на университетите на развойните центрове, на научните звена, на тази база да изграждаме сериозни български патенти, производства.

По думите му ние трябва да стъпим в 21 век.

"Ние сме като някое централно африканско население, което много се радва, че му направили шосе и му донесли вода, а пък някой е решил да я пречисти. Ние сме в удивителната ситуация да се радваме на такива елементарни достижения на цивилизацията, докато гледаме по телевизията как в Лондон разработват площадки за кацане на дронове таксита. Ние сме в две различни вселени", каза Бабикян.

Вижте целия разговор във видеото.

Глеедайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страхотен Григор Димитров разби Тийм и е на 1/4 финал на Australian Open
Страхотен Григор Димитров разби Тийм и е на 1/4 финал на Australian Open
Денят на влюбените като празник на любовта и виното
Денят на влюбените като празник на любовта и виното