Вирусолог номер 1: Ще има още мутации на COVID-19

от БНТ
08:29, 14.02.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Възможно е да възникнат още мутации и варианти на коронавирус и най-вероятно ще възникнат, защото всички РНК мутират, прогнозира в "Денят започва с Георги Любенов" проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология.

"Имаме вече бразилски, южноафрикански, преди седмица - японски, преминахме лятото с испански вариант, ще има още... Все още антителата, които се образуват в организмите на хората, които са заразени, успяват да неутрализират тези варианти. В момента, в който се натрупат определен брой мутации и варианти, тогава е възможно да имаме нов щом", обясни проф. Аргирова.

Сега всички антитела срещу SARS-CoV-2 неутрализират всички варианти засега. Ваксините ще действат засега. Сега няма нов щам, всичко е SARS-CoV-2, уточни тя.

Възможно е количеството на антитела да се увеличава с времето. Това е действието на клетъчния имунитет, обясни още председателят на българското дружество по вирусология.

Проф. Радка Аргирова заяви, че очаква позиция от Щаба за направеното и пропуснатото от страна на здравните власти.

"Смятам, че е време за равносметка след изминалата една година. Всички трябва да си дадат сметка какво преживяхме през тази година. Трябва да се каже какво бе направено, какво бе постигнато и какво не се получи. Искам да бъде казано, че нямаше ръководство на тази криза, имаше наблюдение и това наблюдение ще ни струва много скъпо. Искам да кажат дали ще може да се възстанови нормалният живот на хората. От друга страна това, което ми липсва, е много сериозна промоция на ваксинирането. Това трябваше да бъде комуникирано с всички средства, за да могат хората да си отговорят на много въпроси", заяви проф. Аргирова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Денят на влюбените като празник на любовта и виното
Денят на влюбените като празник на любовта и виното
Прощаваме се с алпиниста Атанас Скатов
Прощаваме се с алпиниста Атанас Скатов