Симеон Дянков: Забавянето на ваксинацията означава мъчителни месеци за част от бизнеса

от БНТ
19:18, 23.02.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Забавянето на ваксинацията означава забавяне на излизането от икономическата криза и дълги и мъчителни месеци за част от бизнеса - транспортния и туристическия. Това коментира в ефира на "Още от деня" бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му, колкото по-бързо България успее да влезе в добри темпове на ваксинация, толкова по-бързо ще се развие и българската икономика.

„Нормално е да има съмнения. В Щатите също има съмнения. В България винаги се съмняваме повече в нашите институции и дали това, което правят, е правилно. В случая е правилно и колкото повече хора по-бързо се ваксинират, толкова по-добре от здравна и икономическа гледна точка“, обясни Дянков.

Той допълни, че в Щатите американската армия и близо 2 млн. доброволци помагат на медицинския персонал за по-бързи темпове на ваксинация.

Според Дянков българското правителство и медицинският бранш си вършат добре работата.

„Да не забравяме – пролетта започва туристическият сезон и ако ние не влезем в него, каквото и да прави правителството, няма да има полети от останалата част на Европа и ще се загуби и този туристически сезон“, посочи бившият финансов министър.

„Миналата година имаше и във фирмите, и в правителствата в Европа значителни финансови резерви. Те бяха използвани – къде по-добре и по-бавно. Но имаше финансов резерв. Тази година фирмите имат много по-малък резерв и макар че Европа би трябвало да помага, това идва със закъснение. Точно затова не трябва да губим дни и седмици с ваксинациите, за да се чувства икономически живот“, допълни Симеон Дянков.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Радостина Александрова: Идеята на ваксинацията е да създаде имунна памет
Проф. Радостина Александрова: Идеята на ваксинацията е да създаде имунна памет
ЦИК определи таван за финансирането на предизборната кампания
ЦИК определи таван за финансирането на предизборната кампания