НОВИНИ

Симеон Дянков: Забавянето на ваксинацията означава мъчителни месеци за част от бизнеса

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 23.02.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Забавянето на ваксинацията означава забавяне на излизането от икономическата криза и дълги и мъчителни месеци за част от бизнеса - транспортния и туристическия. Това коментира в ефира на "Още от деня" бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му, колкото по-бързо България успее да влезе в добри темпове на ваксинация, толкова по-бързо ще се развие и българската икономика.

„Нормално е да има съмнения. В Щатите също има съмнения. В България винаги се съмняваме повече в нашите институции и дали това, което правят, е правилно. В случая е правилно и колкото повече хора по-бързо се ваксинират, толкова по-добре от здравна и икономическа гледна точка“, обясни Дянков.

Той допълни, че в Щатите американската армия и близо 2 млн. доброволци помагат на медицинския персонал за по-бързи темпове на ваксинация.

Според Дянков българското правителство и медицинският бранш си вършат добре работата.

„Да не забравяме – пролетта започва туристическият сезон и ако ние не влезем в него, каквото и да прави правителството, няма да има полети от останалата част на Европа и ще се загуби и този туристически сезон“, посочи бившият финансов министър.

„Миналата година имаше и във фирмите, и в правителствата в Европа значителни финансови резерви. Те бяха използвани – къде по-добре и по-бавно. Но имаше финансов резерв. Тази година фирмите имат много по-малък резерв и макар че Европа би трябвало да помага, това идва със закъснение. Точно затова не трябва да губим дни и седмици с ваксинациите, за да се чувства икономически живот“, допълни Симеон Дянков.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Радостина Александрова: Идеята на ваксинацията е да създаде имунна памет
Проф. Радостина Александрова: Идеята на ваксинацията е да създаде имунна памет
ЦИК определи таван за финансирането на предизборната кампания
ЦИК определи таван за финансирането на предизборната кампания