НОВИНИ

Брюксел даде 10 дни срок на 6 държави да възстановят свободата на движение

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:30, 23.02.2021 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия даде срок от 10 дни на 6 страни от ЕС да възстановят свободата на движение, блокирана заради ограниченията заради COVID-19.

Германия, Белгия, Унгария и Скандинавските държави ограничават движението на граждани и въвеждат строги мерки по границите си, защото се опасяват, че може да се стигне до транспортен хаос в Европа.

ЕК обаче няма много наказателни инструменти, защото такива биха отнели много време, затова се надява държавите да се съобразяват една с друга.

"Напомняме на държавите, че ограниченията на свободното движение трябва да бъдат недискриминационни и пропорционални. Страните трябва по-тясно да се придържат към препоръките, които заедно сме одобрили във връзка с ограничения за преминаване на граници. Комисията следи отблизо мерките, които държавите вземат", заяви Кристиян Виганд, говорител на ЕК.

Германският министър по европейските въпроси обаче защити мерките, които страната му е въвела. Според него предпазването на германските граждани от новите варианти на вируса е на първо място.

Белгийските власти също смятат, че строгото ограничаване на пътуванията през границата дават положителни резултати.

България не е сред държавите, получили писмо от Брюксел, но съветът към всички български граждани, които пътуват в Европа, е да проверяват мерките, които са въведени във всяка една страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 години затвор за един от убийците на журналистката Дафне Галиция
15 години затвор за един от убийците на журналистката Дафне Галиция
Къде са ваксините? Лични лекари се оплакват от липса на дози (ОБЗОР)
Къде са ваксините? Лични лекари се оплакват от липса на дози (ОБЗОР)