НОВИНИ

Къде са ваксините? Лични лекари се оплакват от липса на дози (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:27, 23.02.2021 (обновена)
Чете се за: 05:52 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

И през днешния ден на много места ваксините не достигаха за личните лекари. Мобилни ваксинационни екипи тръгнаха към отдалечените населени места. Въпреки че броят на новозаразените днес наближава 2000, няма промяна в плановете на здравните власти да отворят заведенията на първи март, обяви премиерът Бойко Борисов в Хасково.

Желаещи за ваксини има, но ваксини няма. Това е ситуацията на много места в страната. И същевременно днес отчитаме рекорден брой ваксинирани - близо 16 000. Тази нощ имаше опашки пред денонощните имуназиционни пунктове, такива ще се разкриват на много места в страната.

47 мобилни екипа за ваксинация от днес тръгнаха към отдалечените места в страната. Ако пристигнат обещаните количества ваксини, през март може и да имаме възможност за избор.

Когато разбира, че най-после е дошъл редът ѝ да се ваксинира, 75-годишната Иванка Иванова от Варна веднага отива при личния си лекар.

"Моето джипи не получило още ваксината, а аз трябва да се ваксинирам! Има информация, но явно ваксини няма достатъчно", казва Иванка.

Ваксини няма и в имунизационния пункт в РЗИ - нито за възрастната жена, нито за личния лекар д-р Панделиев.

"Досега са достигнали около 20 процента от заявените количества. Получихме около 90 дозиваксини", заяви д-р Янко Панделиев.

"На ДКЦ-5 са дадени до 26-ти, до края на седмицата само 12 дози, което значи по 30 човека на ден. Сами разбирате, че това ще създаде напрежение и ще трябва да връщаме част от хората", коментира д-р Галина Павлова – управител на ДКЦ “Св. Екатерина” във Варна.

В хасковското село Малево днес пристигна столичен мобилен екип със 150 дози ваксина за 1500 жители.

"Много сме доволни, сутринта получихме информация, организирахме веднага всичко, и хората идват, пенсионерите, които имат желание и се записват, за да може да ги ваксинираме, това е един плюс, няма да се пътува до града", заяви кметът Михаил Михайлов.

В село Бойково, община Родопи, живеят 84 души и също бяха посетени от мобилен ваксинационен екип.

3000 дози ваксини са раздадени до момента на личните лекари в Пловдив. Заявените количества надхвърлят 40 000.

"За част от колегите не остана, аз успях да взема 8 флакона за 80 дози Половината съм ги направил вчера днеска са другата половина и вече ще чакаме следваща доставка", заяви д-р Костадин Сотиров - председател на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

500 флакона с ваксината на "Астра Зенека" за 800 лични лекари - това е ситуацията в столицата тази сутрин. Още вчера стана ясно, че няма достатъчно дози за всички желаещи от подадените по-рано списъци от джипитата.

"Не са успели да вземат ваксините, които са пожелали, но до края на работния ден всички, които дойдоха, успяха да си вземат известно количество ваксини", заяви д-р Данчо Пенчев - директор на столичната РЗИ.

Среднощни опашки - такава е била ситуацията пред фургона на столичната болница "Иван Рилски". 300 души са се ваксинирали в рамките на нощта. 200 от тях - след полунощ.

"Подари факта, че съм работещ човек и ми е изключително неудобно през тези коридори, които са в останалите болници за ваксиниране и поради тази причина съм тук преди работа", споделя Катерина.

10 дози получи тази сутрин д-р Каракостова от Кочериново. Наложи ѝ се да си ги вземе от Дупница. Записаните в листата ѝ на чакащите са 110.

"И е крайно неприятно това, че сега от тях трябва да избера 10 човека, на които да направя утре или в други ден ваксината на "Астра Зенека". Те даже вече като че ли в един начален етап имаха претенции за РНК ваксините, но сега вече нямат и претенции, хората просто искат да се ваксинират", заяви д-р Каракостова.

Здравният министър Костадин Ангелов, който посети село Малево, заяви, че е доволен от темпа на ваксинацията и ако той се запази, до края на лятото може да постигнем колективен имунитет. Стартът на масовата ваксинация е подготвян за началото на март и затова според него в момента има затруднения.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е доволен от имунизационната кампания и се прави всичко възможно ваксините да пристигат бързо у нас.

В четвъртък у нас ще пристигнат 12 000 дози от ваксината на Модерна, до края на седмицата около 53 000 на "Астра Зенека". Следващата седмица ще има доставки от "Пфайзер".

По темата работи: Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел даде 10 дни срок на 6 държави да възстановят свободата на движение
Брюксел даде 10 дни срок на 6 държави да възстановят свободата на движение
Ще се ваксинират ли работещите в заведения преди 1 март
Ще се ваксинират ли работещите в заведения преди 1 март