НОВИНИ

Борисов: Повече пари в подкрепа на бизнеса, благодарение на Плана за възстановяване

Николай Минков
от Николай Минков
20:15, 23.02.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Повече пари в подкрепа за бизнеса благодарение на Плана за възстановяване. Това стана ясно след посещението на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев в завод за производство на химически продукти в Димитровград. Парите ще подпомогнат плановете на фирмите за технологичната модернизация и зелен преход.

Либерализацията на газовите доставки и предоговаряне цената на руското синьо гориво са направили българската индустрия конкурентоспособна, заяви премиерът докато разглеждаше производствените мощности на химическия завод в Димитровград.

"Преди няколко дни бяхме на гръцката граница. Газопроводът се строи. Интерконектора, а RJB терминала в Александрополис до края на годината ще е готов. Вие можете да докарвате газ тук, каквато искате - американска, катараска, израелска. Пазарът ни е либерализиран и това са безспорни факти. Някой се опитват да ги омаловажават, но ако беше лесно, да го бяха направили досега. Аз знам как се водят преговори с "Газпром". Да му намалиш 50% от цената. Не 5. 50, за да може българските заводи, като този тук - 17 млн. и маса други такива", заяви Борисов.

От ръководството на фирмата отбелязаха, че заради договорените ниски цени на газа са разширили пазарите си.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че близо 2 млрд. и 400 млн. лв. са предвидени за бизнеса в България за технологична модернизация, зелен преход и дигитализация.

"Милиард и 600 милиона - директна помощ за бизнеса. Голяма част от тях са точно за Зелен преход, точно за иновациите. Плана за възстановяване и устойчивост има нови 900 млн. за бизнеса", каза Дончев.

Вицепремиерът обясни, че се водят преговори с Брюксел за включването на областите Хасково, Сливен, Ямбол, Ловеч, Търговище, Варна, Бургас и Габрово към вече одобрените Стара Загора, Перник и Кюстендил за подкрепени по линия на Фонда за справедлив преход към нисковъглеродни производства.

Премиерът Борисов отбеляза, че като алтернатива на въглеродната икономика се очертава зеления водород и прогнозира, че след като се развива технологията за неговото съхранение, той ще стане приоритетно гориво за индустрията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пау Гасол ще играе за Барселона
Пау Гасол ще играе за Барселона
Трима национали по плуване са уличени в употреба на допинг
Трима национали по плуване са уличени в употреба на допинг