Борисов: Повече пари в подкрепа на бизнеса, благодарение на Плана за възстановяване

Николай Минков
от Николай Минков
20:15, 23.02.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Повече пари в подкрепа за бизнеса благодарение на Плана за възстановяване. Това стана ясно след посещението на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев в завод за производство на химически продукти в Димитровград. Парите ще подпомогнат плановете на фирмите за технологичната модернизация и зелен преход.

Либерализацията на газовите доставки и предоговаряне цената на руското синьо гориво са направили българската индустрия конкурентоспособна, заяви премиерът докато разглеждаше производствените мощности на химическия завод в Димитровград.

"Преди няколко дни бяхме на гръцката граница. Газопроводът се строи. Интерконектора, а RJB терминала в Александрополис до края на годината ще е готов. Вие можете да докарвате газ тук, каквато искате - американска, катараска, израелска. Пазарът ни е либерализиран и това са безспорни факти. Някой се опитват да ги омаловажават, но ако беше лесно, да го бяха направили досега. Аз знам как се водят преговори с "Газпром". Да му намалиш 50% от цената. Не 5. 50, за да може българските заводи, като този тук - 17 млн. и маса други такива", заяви Борисов.

От ръководството на фирмата отбелязаха, че заради договорените ниски цени на газа са разширили пазарите си.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че близо 2 млрд. и 400 млн. лв. са предвидени за бизнеса в България за технологична модернизация, зелен преход и дигитализация.

"Милиард и 600 милиона - директна помощ за бизнеса. Голяма част от тях са точно за Зелен преход, точно за иновациите. Плана за възстановяване и устойчивост има нови 900 млн. за бизнеса", каза Дончев.

Вицепремиерът обясни, че се водят преговори с Брюксел за включването на областите Хасково, Сливен, Ямбол, Ловеч, Търговище, Варна, Бургас и Габрово към вече одобрените Стара Загора, Перник и Кюстендил за подкрепени по линия на Фонда за справедлив преход към нисковъглеродни производства.

Премиерът Борисов отбеляза, че като алтернатива на въглеродната икономика се очертава зеления водород и прогнозира, че след като се развива технологията за неговото съхранение, той ще стане приоритетно гориво за индустрията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сашо Миялков се яви в прокуратурата, след като беше обявен за издирване
Сашо Миялков се яви в прокуратурата, след като беше обявен за издирване
Трима национали по плуване са уличени в употреба на допинг
Трима национали по плуване са уличени в употреба на допинг