НОВИНИ

Мастърс турнира в Париж по-горещ отвсякога

зала Берси в Париж Мастърс тенис турнир
Снимка: АРХИВ
bnt avatar logo
от БНТ
21:48, 31.10.2022
Чете се за: 07:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Последният турнир за сезона от календара на ATP в Париж започва днес.

Осмият и последен за годината Мастърс турнир ще бъде особено оспорван заради присъствието на най-добрите в мъжкия тенис в момента, включително защитаващия титлата си Новак Джокович. Карлос Алкарас, който ще участва за първи път в турнир от такъв ранг като водач в световната ранглиста също е сред претендентите за крайната победа.

През последните години турнирът в зала "Берси" бе белязан от отсъствието на няколко ключови играчи в края на един изтощителен сезон за тях.

Тази година организаторите на парижкия турнир, включително новият му директор Седрик Пиолин могат да се поздравят с присъствието на седем от първите осем играчи в ранглистата на ATP. Изключение прави Александър Зверев, който се отказа от участие след контузията си в глезена на Ролан Гарос.

В Париж ще видим световният номер 1 Карлос Алкарас, Каспер Рууд, Даниил Медведев, Стефанос Циципас, Новак Джокович, а също така и Рафаел Надал, който наскоро стана баща за първи път и който не е играл в турнир от Laver Cup. Испанецът партнира на Роджър Федерер, който отпразнува края на кариерата си с този мач. Надал е повече от мотивиран за завръщането си на терена, след като вече се е класирал за финалите на ATP в Торино от 13 до 20 ноември. Той беше и първият, който тренира в спортната зала "Париж-Берси" в четвъртък и също е сред фаворитите за крайната победа. Рафа може да се изправи срещу Джокович в полуфинал, който със сигурност обещава да бъде експлозивен.

Новак Джокович няма еквивалент в "Берси". Сърбинът има шест победи в турнира през 2009, 2013, 2014, 2015, 2019, 2021 година и е играчът, спечелил най-много пъти Мастърс 1000. Победител в Тел Авив в началото на октомври, а след това в Астана, Джокович остава голяма заплаха за всички, въпреки 7-ото си място в световната ранглиста. За да спечели обаче трофея, той ще трябва преодолее евентуалния си съперник световния номер 3 Каспер Рууд на четвъртфиналите.

Джокович каза пред медиите във френската столица, че харесва много Париж и условията, които предлага турнира. "Надявам се да завърша сезона именно тук по най-добрия начин", заяви шесткратният победител в "Берси".

Даниил Медведев също е потенциален фаворит. Победител през 2020 г. и финалист миналата година, руснакът може да затвърди отличната си форма в края на годината, след втората си титла този сезон, завоювана вчера във Виена.

19-годишният Алкарас, който стана световен номер 1 след успеха си на US Open през септември, беше доста пощаден от жребия в петък. За първи път в кариерата си Алкарас ще започне Мастърс 1000 като номер 1 в схемата и със сигурност ще се стреми да остави зад гърба си отпадането си на осминафиналите миналата година от французина Юго Гастон. Сензацията на турнира миналата година, когато стигна до четвъртфиналите преди да бъде елиминиран от Даниил Медведев - Юго Гастон не успя да премине квалификациите, губейки от швейцареца Марк-Андреа Хюслер.

Първата ракета на Франция Гаел Монфис все още е контузен в петата и също обяви, че няма да играе в домашния турнир.

Внимателно трябва да наблюдаваме и деветия в света, който демонстрира страхотна форма в края на сезона. Феликс Оже-Алиасим спечели титлата в Базел, а преди това триумфира във Флоренция и Антверпен.

Но това издание на Мастърса в Париж ще станем свидетели на един много емоционален момент, тъй като това ще бъде последният турнир на Жил Симон. На 37 години, той приключва професионалната си кариера. Симон беше 6-и в света през 2009 г., а 13 години по-късно се надява да завърши със стил богатата си кариера. Симон има за съперник още в първия кръг друга тенис легенда Анди Мъри.

Топтенисистът ни Григор Димитров ще започне във вторник последното си участие през 2022 г. именно на турнира в Париж. Съперник на Димитров, който от днес е 28 в ранглистата на ATP, ще бъде 35-ия Ботик Ван де Зандсхулп.

31-годишният българин и 27-годишният нидерландец ще се срещнат за трети път в професионалния тур, след като в предишните два мача си размениха по една победа.

На кортовете в "Берси" домакините ще разчитат на Ришар Гаске, който стигна до полуфинал в Антверпен, Адриан Манарино - французинът, отбелязал най-много точки този сезон - или дори Артур Риндеркнех, който победи последователно Диего Шварцман, Пабло Карено - Буста и Марин Чилич, всички в топ 20, в рамките на няколко седмици.

Факти, които подсказват, че тази седмица в зала "Берси" във френската столица ще бъде много горещо. Големият липсващ ще бъде Роджър Федерер, който се оттегли на заслужена почивка след една феноменална кариера.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Плевен остана безгрешен в НБЛ след домакински успех над Черноморец
Спартак Плевен остана безгрешен в НБЛ след домакински успех над Черноморец
ООН отхвърли твърдението на Москва, че кораб със зърно е участвал в атаката в Черно море
ООН отхвърли твърдението на Москва, че кораб със зърно е участвал в атаката в Черно море