НОВИНИ

Матурите ще са на 1 и 3 юни, изпитите след 7-ми клас - на 15 и 17 юни

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 05.05.2020
11780
Чете се за: 01:34 мин.
Образование

Учебната година трябва да приключи неприсъствено - в електронна среда, а учениците да се върнат за най-важните изпити - след 7-ми клас и държавните зрелостни изпити, каза министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в МС.

Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 1-ви и 3-ти юни, заяви Вълчев. Ще започнат в 9 часа.

Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители.

Лятото ще се проведат присъствено или частично присъствено част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени.

Няма да има проблем за зрелостниците, кандидатстващи във висшите училища в страната и в чужбина, увери министър Вълчев.

Изпитите след 7-ми клас ще се проведат на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика. Ще започнат в 9 часа, както са се провеждали досега.

Ще отпадне част от материала от матурата по български език и литература.

„В задължителният Държавен зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, както и с „Железния светилник“ на Талев и „Тютюн“ на Димов. Принципът, на който сме стъпили е - да спрем на 20-тата седмица при нормално тематично разпределение“, обясни министър Вълчев.

Ще отпадне материал и от изпитите по български език и литература и математика след 7-ми клас.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: По български език и литература няма да се включват въпроси най-общо свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов, „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „Заточеници“ на Пейо Яворов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков. По математика няма да се включват задачи, свързани с неравенства.

НВО след 4-ти и 10-ти клас няма да се провежда.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Ще се направи диагностика следващата учебна година, но е важно да уточним, че това няма да има характер на НВО, няма да бъде за всички училища и ученици, а малка извадка, няма да се пишат оценки в удостоверенията и няма да се оценяват училища и учители въз основа на тази диагностика.

Необходима е такава диагностика, тъй като това са първите випуски, които завършват по новите учебни програми, уточни министър Вълчев.

Една такава диагностика е възможна за нас и да "пробираме" по-различни формати на провеждането на изпити, на по-различна организация на провеждането на изпита, включително и провеждане на изпита в електронна среда, заяви той.

Министър Вълчев каза, че рискът за детските градини е голям. Нашите проучвания, непредставителни, показват, че между 30 и 40% биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини, но считаме, че тези мерки за момента не бива да се променят. Решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ, продължи той.

Провеждането на балове не се препоръчва на този етап.

Преди изпитите на учениците ще се правят PCR тестове, заяви Вълчев.

Възможно е малко удължаване на сесиите в университетите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военен парад за 6 май ще има във Велико Търново
Военен парад за 6 май ще има във Велико Търново
Кметът на Перник: В края на юни можем да махнем водния режим, ако "Студена" се пълни със същите темпове
Кметът на Перник: В края на юни можем да махнем водния режим, ако "Студена" се пълни със същите темпове