НОВИНИ

Д-р Симидчиев: Когато вирусът тръгне да мутира, няма да мутира към по-опасен

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 05.05.2020
Чете се за: 01:32 мин.
Здраве

Медицинският съвет към Националния оперативен щаб провежда виртуално заседание два пъти седмично, а веднъж седмично се обновяват насоките, които дават на лекарите. На заседанието снощи в документа са включени няколко нови раздели.

Включително насоки, как да бъдат класифицирани пациенти, които са починали от някакво заболяване, дали те да бъдат класифицирани като починали от COVID-19 или дали от основното си заболяване. Това заяви в Сутрешен блок на БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е част от Медицинския съвет.

Това е насока на СЗО и за да има точна статистика, е важно да имаме много точни дефиниции, заяви д-р Симидчиев.

COVID-19 може да е основното заболяване, което е довело до смъртта, може да е съпътстващо заболяване, което съпътства други заболявания, които са довели до смъртта.

Д-р Симидчиев подчерта, че е важно да разберем като общество, че трябва да свикнем с нещо, което наричаме новото нормално.

"Започваме да познаваме какъв е вирусът, какво прави той. Но за по-продължителен период ще продължим да спазваме физическа дистанция, особено в затворени помещения, да ходим с предпазни средства, да мием ръцете по-често", каза още той.

По отношение на заразените медици пулмологът е категоричен, че те работят във високо рискова среда и там дори и при малки несъответствия - като неосигуряване на предпазни средства или неспазване на процедурата по носене на тези предпазни средства, могат да се получат пробиви.

Вирусът е особено заразен в колективи като домовете за възрастни хора, където също има бум на заразените. Висок е рискът за хората над 65 години, особено със съпътстващи заболявания.

Хубаво е, че този вирус преобладаващо не засяга по-младите колективи. По-здравите организми вирусът не ги бута толкова силно, каза д-р Симидчиев.

На въпрос дали се очаква по-сериозен пик през есента, пулмологът каза, че знаем твърде малко за този вирус и трябва да сме готови на различни сценарии.

"Вирусът когато тръгне да мутира, няма да мутира към по-опасен вирус. Това не е обичайното положените", успокои лекарят.

Във връзка с последния случай с починалата лекарка от Спешен център - София, която е имала два отрицателни PCR теста, д-р Симидчиев обясни, че вирусът заразява горните дихателни пътища, но истинската му същност е, когато мигрира към долните етажи на дихателната система.

Когато той мигрира по-ниско понякога той бива изчистван от горните дихателни пътища и когато вземем проба за PCR - тя може да излезе отризателна, защото той е мигрирал. Проблемът не е в това, че тестът не е точен, а че мигрира на различни места в тялото, допълни още д-р Симидчиев.

Той препоръча различните видове тестове да бъдат сглобени в стратегия на тестовете, за да знаем какво търсим, кога го търсим и какво ще открием.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
57 нови случая на коронавирус за последното денонощие
57 нови случая на коронавирус за последното денонощие
Заразените от дома за възрастни хора в Кула ще бъдат приети в болници в Лом, Монтана и София
Заразените от дома за възрастни хора в Кула ще бъдат приети в болници в Лом, Монтана и София