НОВИНИ

Матю Ебдън и Джон Пиърс зарадваха Австралия с олимпийската титла по тенис на двойки

Двамата донесоха първо злато на своята страна за първи път от 1996 година

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
15:15, 03.08.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
Матю Ебдън и Джон Пиърс зарадваха Австралия с олимпийската титла по тенис на двойки
Снимка: БГНЕС

Матю Ебдън и Джон Пиърс донесоха титлата на Австралия на олимпийския турнир по двойки за мъже на Игрите в Париж. Австралийците отказаха Остин Крайчик и Раджив Рам от САЩ с 6:7 (6), 7:6 (1) и 10:8 на финала, който се изигра на корт „Филип Шатрие.

Двете двойки предложиха доста драматични моменти в първите два сета, но развръзката остана за шампионския тайбрек, в който австралийският тандем намери пътя към солидна преднина и съумя да удържи последвалия възход на американците. По този начин Ебдън и Пиърс се превърнаха в първата австралийска двойка, която печели златото от 1996 година насам, когато Тод и Марк Уудбридж сториха същото на Игрите в Атланта.

Двете двойки взимаха подаванията си в първия сет и така се стигна до 2:2 гейма. Американската двойка намери начин да излезе напред с 4:2 на свой сервис и след пробив, но австралийците върнаха жеста и равенството отново светна на таблото. Размяната на подавания продължи и по този начин се стигна до тайбрек. Въпреки че Крайчик и Рам поведоха убедително с 4:1 в дългия гейм, Ебдън и Пийърс се върнаха в играта за 4:4. Драмата бе на дневен ред, но американците имаха последната дума и удариха първи в общия резултат.

Американската двойка стигна до ранен пробив за 3:1 само след четири гейма на старта на втория сет. Това окрили австралийците, които наваксаха пробива си пасив и на свой ред стигнаха до такъв при 5:4. Последваха нови размени на подаванията, за да се стигне до 6:6 и нов тайбрек, в който Ебдън и Пийърс бяха безпощадни. Двамата поведоха с 4:0 и обезсмислиха американската съпротива, за да го спечелят безпроблемно с 6:1 и да изравнят за 1:1 при сетовете.

По този начин развръзката остана за шампионския тайбрек. Той стартира равностойно за 2:2, след което австралийската двойка демонстрира повече стабилност на мрежата и с два мини-пробива, както и след грешки на американците, поведе със 7:2. Крайчик и Рам останаха в играта, след като намалиха изоставането си до 5:8 и 8:9, но в този момент австралийците бяха автори на последната точка и ликуваха след края на мача.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп се е споразумял с "Фокс нюз" за дебат с Камала Харис през септември
Тръмп се е споразумял с "Фокс нюз" за дебат с Камала Харис през септември
Пострадалото на плажа в Созопол дете се транспортира за София с военен самолет "Спартан"
Пострадалото на плажа в Созопол дете се транспортира за София с военен самолет "Спартан"