НОВИНИ

Мъж с парализа чака близо година за ТЕЛК решение, за да има личен асистент

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 10.04.2023
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

С няколко месеца забавяне се издават решенията на ТЕЛК в Шуменска област. Причината е, че в областта е останала само една комисия, която е затрупана с документи. Така е от близо две години. Сред потърпевшите от дългото чакане е Стефко Лазаров, чийто документи са подадени преди 10 месеца. За случая разказват Здравка Русева и Николай Георгиев.

Неволите на Стефко и съпругата му Мария започват миналата година, когато се парализира едната му ръка. В първите месеци на болестта Мария е работила, но напуска, за да се грижи за неподвижния си мъж. Иска да стане негов личен асистент, но за да кандидатства по програмата, трябва да има решение на ТЕЛК.

Чакането е крайно изтощително за болните хора.

Над 3000 преписки чакат решение в масивите на ТЕЛК. На ден към тях се добавят поне още 30. Постоянно работещите лекари са двама.

Д-р Валентина Манолова, ТЕЛК – Шумен: При положение, че подаването е огромно, няма реално хора – лекари и технически, които да извършват тази работа, оттам идва забавянето.

Законът позволява и други лечебни заведения да имат ТЕЛК. Издръжката на комисиите за медицинска експертиза обаче надвишава приходите и това обяснява липсата на интерес към тази изключително важна за обществото ни дейност.

Репортер: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред болницата в Благоевград, където бебе беше изписано със счупен крак
Протест пред болницата в Благоевград, където бебе беше изписано със счупен крак
Над 40 руски удари са отблъснати в Украйна на Цветница
Над 40 руски удари са отблъснати в Украйна на Цветница