НОВИНИ

"Медиана": 4 партии влизат със сигурност в парламента

bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 28.02.2021
Чете се за: 04:07 мин.
Избори 2023
медиана партии влизат сигурност парламента
Слушай новината

Месец преди парламентарните избори у нас, има само четири партии, които могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4 процентната бариера за влизане в парламента. Това показват резултатите от ново проучване на агенция "Медиана", проведено в периода 22-26 февруари 2021 г.

Сигурните партии са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС. Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – "Демократична България"; "Изправи се! Мутри вън!"; ВМРО и коалицията НФСБ/Воля.

ГЕРБ увеличава дистанцията с основния си политически опонент и води с 3,3% пред БСП, показват още данните от проучването. Същевременно, за продължаване на управлението на ГЕРБ (под една или друга форма) са 21% от избирателите. За ново управление, без участието на ГЕРБ са 51%.

„Гласовете за промяна“, обаче са силно разпръснати (неконсолидирани), докато привържениците за запазване на статуквото са плътно обединени около ГЕРБ и силно мотивирани да гласуват. Засега основната опозиционна формация (БСП) не може да се възползва от нарасналия негативизъм към управлението. Притегателен център за голяма част от „гласовете за промяна“ се явява формацията на Слави Трифонов, която лансира своята „промяна“ вън от съществуващия политически спектър.

Засега декларираната готовност за участие в изборите изглежда изключително висока – 61% заявяват, че твърдо ще гласуват, а 22% се колебаят. Това, обаче, са нагласи без да се отчита влиянието и развитието на коронакризата. Каква част от тези избиратели ще се явят реално пред урните е невъзможно да се предскаже.

Същевременно огромна част (приблизително 513 000) от същите „твърди избиратели“ заявяват, че все още не са направили окончателно своя избор. Люшването на тези избиратели в една или друга посока може да изстреля всяка партия към върха или да потопи надеждите на останалите.

Наблюдава се ясна възрастова диференциация в политическите нагласи на избирателите. Ако на изборите гласуваха младите хора до 35 г. то категоричен победител би бил Слави Трифонов. При средната възраст (36-55 г.) ГЕРБ категорично доминира; при възрастните над 55 г. БСП бие ГЕРБ в съотношение 2:1. Остава открит въпросът кои избиратели ще се явят пред урните. Тук влияние ще има и развитието на коронакризата.

Как ще гласуваме по време на пандемия: Правила и мерки за безопасност

Относно ваксините: 40% от пълнолетните не желаят да се ваксинират, но трябва да се има предвид, че около 23% от тях ( около 1,3 млн. човека) са сигурни или имат сериозни подозрения, че вече са имали контакт с коронавируса. В този смисъл, мнозина от тях разчитат на естествения имунитет. Същевременно антиваксърските нагласи се концентрират изключително в по-ниско образованите групи и вероятно почиват на лесно преодолими заблуди и екзотични слухове.

Отварянето на ресторантите и заведенията се приема като цяло позитивно от мнозинството от пълнолетните. Най-въодушевени са младите, за които заведенията са естествено средоточие на техния социален живот, докато възрастните са силно скептични в това отношение. Развитието на коронакризата обаче, ще покаже дали това ще бъде приписано като позитив за управлението или ще бъде отчетено като тежък негатив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Има такъв народ" регистрира листата си в Софийска област
"Има такъв народ" регистрира листата си в Софийска област
Температури под нулата утре сутрин
Температури под нулата утре сутрин