НОВИНИ

Меглена Плугчиева: Сега е моментът да се представи стратегически план за аграрния сектор

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 21.09.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Сагата със земеделието приключи с един меморандум, с който искрено се надявам, че условията по него ще бъдат изпълнени. За мен е важно, че реалните проблеми в сектора остават", каза бившият заместник-министър на земеделието Меглена Плугчиева в студиото на "Денят започва".

По думите ѝ само с меморандума не се изчерпват нещата затова сега е моментът да се види стратегическия план за земеделието и аграрния сектор.

"Трябва да е ясно, че от 1 януари 2023 г. започна да действа актуализирана обща селскостопанска политика, която предвижда всяка държава-членка да представи своя стратегически план за развитие на земеделието за периода 2023 - 2027 г. Нашият план е внесен с голямо закъснение. Господин Вътев обяви, че сега отново ще се правят промени по този план и до края на септември трябва да се внесат", уточни Плугчиева.

Тя обясни, е планът предвижда над 8 млрд. евро за периода 2023 - 2027 г., 4,4 млрд. от тази сума са за директни плащания - 3,5 млрд. от тях са за развитие на селските райони.

"Големият проблем е в подсекторите - зеленчукопроизводство, плодове, производство на мед. Трябва да бъде ясно, че тези подсектори продължават да бъдат подценени. 85,5% от общата земеделска площ в България е заета с житни култури. Този сектор се разширява, защото се получават пари на хектар", допълни Меглена Плугчиева.

"Във всички европейски политики ние се пишем по католици от папата. Грешките на европейската обща политика ние ги увеличаваме, което води до този реален проблем, че хората са на ръба и подсекторите загиват", потвърди Меглена Плугчиева.

Тя припомни, че по време на епидемията имаше срив на лозарството, селското стопанството и зеленчукопроизводството. Заради това по магазинната мрежа има по-малко плодове и зеленчуци с българско производство, което съответно увеличава и цената на продуктите.

"Във вчерашния меморандум трябваше поне да бъдат споменати сухото мляко, мед. Не се субсидира сектора и има внос на некачествен мед, който идва замърсен. Иска се бърз, но реален анализ и съответно ясно формулирани мерки за спасение на нашия сектор", обясни бившият министър.

Горският сектор също е силно застрашен, посочи тя.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн взе дербито с Юнайтед, Реал Мадрид потегли с труден успех в ШЛ (ОБЗОР)
Байерн взе дербито с Юнайтед, Реал Мадрид потегли с труден успех в ШЛ (ОБЗОР)
Протести в Ереван след постигането на споразумение за Нагорни Карабах
Протести в Ереван след постигането на споразумение за Нагорни Карабах