НОВИНИ

Ден 6 на световното по борба: Начало на битките в класическия стил и решителни схватки при дамите

Трима българи ще излязат на тепиха в "Щарк Арена" днес - Биляна Дудова (62 кг) и София Георгиева (72 кг) при дамите, както и Айк Мнацаканян (77 кг) в класическия стил.

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:09, 21.09.2023
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
ден световното борба начало битките класическия стил решителни схватки дамите
Снимка: startphoto.bg
Слушай новината

Трима българи ще излязат на тепиха в шестия ден от световното първенство по борба в Белград 2023, в който ще бъдат разпределените последните медали и олимпийски квоти в категориите при дамите, а освен това ще бъде дадено начало на битките в класическия стил при мъжете.

При жените вчера Мими Христова (65 кг) ни зарадва с бронзов медал, а днес към отличието посягат още Биляна Дудова (62 кг) и София Георгиева (72 кг).

За Дудова репешажите в нейната категория имат по-особено значени, тъй като могат да ѝ осигурят виза за Олимпийските игри в Париж догодина. Вчера четирикратната ни европейска и веднъж световна шампионка започна участието си на шампионата с успех срещу Тай Ма Нгуен от Виетнам, но в осминафиналите загуби от японката Сакура Мотоки, която впоследствие стигна до финал.

Това дава шанс на Биляна да се включи в репешажите, където ще стартира още от първия кръг със схватка срещу Ариухан Джумабаева от Узбекистан. При успех нашето момиче ще срещне в следващата фаза бразилката Лайш Нунеш, а в евентуалния спор за бронза и олимпийска квота е възможен дуел срещу Грейс Булен от Норвегия.

Другата ни представителка в репешажите днес ще бъде София Георгиева (72 кг), която вчера бе елиминирана в четвъртфиналите от Енкх-Амарин Даванасан от Монголия. Въпреки това обаче нашето момиче запазва шансове за бронза, от битката за който я дели само една схватка срещу Наталия Стшалка от Полша. Във финалния дуел за медала пък е възможна среща с казахстанката Жамила Бакбергенова. Категорията на Георгиева е неолимпийска.

Последният ни представител в днешния ден - Айк Мнацаканян - пък ще даде официален старт на българското участие в класическата борба. При 77-килограмовите двукратният ни бронзов медалист от световни първенства ще се изправи във втория кръг срещу мексиканеца Емануел Бенитес. За родения в Грузия натурализиран състезател шампионатът на планетата в сръбската столица ще бъде и първа възможност той да заслужи квота за ЛОИ Париж 2024, като тук визите отново ще бъдат спечелени от първите петима в крайното класиране на всяка една от категориите.

По традиция финалните схватки, в които ще бъдат излъчени медалистите може да наблюдавате тази вечер НА ЖИВО по БНТ 3 от 19:00 часа!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балистична експертиза ще докаже дали барикадиралия се мъж в Стара Загора е стрелял срещу други двама
Балистична експертиза ще докаже дали барикадиралия се мъж в Стара Загора е стрелял срещу други двама
Илия Кузманов: Полицаят, който застреля крадец в София, е действал в рамките на закона
Илия Кузманов: Полицаят, който застреля крадец в София, е действал в рамките на закона