НОВИНИ

10 години коритото на река Марица в Пловдив не е почиствано от дървета и храсти

bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 21.09.2023
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Увеличават се сигналите от граждани, които постъпват в "Басейнова дирекция", за непочистената и обрасла с растителност река Марица в рамките на Пловдив. В същото време общината две години не успя да организира обществена поръчка за почистването на реката, а преди седмица обяви, че не може да го направи. Темата е още по-актуална преди началото на активния валежен сезон през есента, когато се очакват и по-обилни валежи.

Последното почистване от дървета и растителност на река Марица е отпреди 10 години. Пловдивчани още помнят 2005 г., когато реката излезе от коритото си и живеещите край нея бяха в готовност да се евакуират. По данни на метеоролозите тогава над града са паднали валежи от 90 метра на кв. м – количества, които през 2023 година на фона на климатичните промени вече стават обичайни. Точно затова и тревогата на хората расте, заедно с дърветата в реката.

Димитър: "Страхотен оазис на диви животни, има всичко - патици, видри... При едни високи води съм сигурен, че ще има наводнение. Тъй като всичката тая растителност ще се събере някъде под мостове и ще излезе. Бях доста по-малък тогава, идвах на самото корито, водата беше изравнена с парапета и даже на моста на Адата преливаше и много добре си спомням адът тогава."

- Трябва да се изчисти коритото на реката. Ако се случи наводнение, всичко ще залее.

Всички институции, отговорни за състоянието на реката, смятат, че тя се нуждае от спешно почистване.

"През последните години реката има доста проблеми по отношение на проводимостта, най вече обрастването с растителност, също така паднали дървета, доста храсти в района на Пловдив", каза Васил Узунов – директор на "Басейнова дирекция" – Източно-беломорски район.

В рамките на града отговорен за почистването на Марица е кметът на Пловдив. Още през есента на миналата година последната междуведомствена комисия му препоръчва спешна сеч. Констатацията на експертите тогава бе направена по време на обявено бедствено положение.

Година по-късно от общината признават, че обществените поръчки за почистването са провалени, а заради усложнените процедури администрацията няма полезен ход. Кметът Здравко Димитров дори обвини политическите партии в саботаж.

"В рамките на следващите два месеца ние не можем да предприемем никакви законови мерки. Нямаме отношение към нито една фирма, ние не толерираме една или втора, ние искаме реката да бъде почистена", обясни Анести Тимчев – зам.-кмет на Пловдив.

"Предприемани са стъпки, бяха отделени и пари, но бяхме спрени от две политически партии, които казаха НЕ", заяви Здравко Димитров - кмет на Пловдив.

Ежегодно общинското предприятие "Паркове и градини" коси тревата в коритото на Марица, но това е крайно недостатъчно. Дърветата на островите вече достигат до няколко метра, а основите на мостовете почти не се виждат. Притеснително е състоянието на най-пълноводната българска река и извън Пловдив. Отговорност за нея носят представителите на държавата.

"Искам да ви кажа последните 12 години ежегодно всички областни управители, включително и областния на Пловдив, ежегодно изпращат искания за средства за изпълнение на задълженията по член 140 от Закона за водите, като последователно 12 години идва един и същи отговор. Такива средства не се планират в бюджета.", каза инж. Митко Стойчев.

"Чисто законодателно, първо може би трябва да се помисли за промяна на закона, защото областните управители нямат средства за почистване", каза Илия Зюмбилев – областен управител на Пловдив.

Експертите са категорични, че трябва да се създаде държавна структура, която приоритетно да следи проводимостта на реките. Този ангажимент може да се възложи и на "Напоителни системи".

"За момента риск от наводнения в област Пловдив няма", увери Илия Зюмбилев – областен управител на Пловдив.

"До кога?", се питат живеещите по поречието на Марица, които са близо 800 хиляди души в 12 града и 22 села.

Репортаж: Мариела Хубинова, Стоян Атанасов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илия Кузманов: Полицаят, който застреля крадец в София, е действал в рамките на закона
Илия Кузманов: Полицаят, който застреля крадец в София, е действал в рамките на закона
Внасят заявление за подписка за референдум да се запази 3 март като национален празник
Внасят заявление за подписка за референдум да се запази 3 март като национален празник