НОВИНИ

Шарл Мишел пред ООН: ЕС ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:19, 21.09.2023
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Европейският съюз ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо - това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след като участва в заседанието на Съвета за сигурност на ООН по време на годишната среща на организацията в Ню Йорк.

Войната в Украйна е сред акцентите в дневния ред на форума. Мишел изрази мнение, че не бива да има безнаказаности, че Русия трябва да бъде убедена да изпълни международните ангажименти, които е поела. Той се обърна и специално към Китай, като поиска подкрепата му за прекратяване на войната. Китай се въздържа при общото гласуване на на 193-членното Общо събрание, което с голямо мнозинство поиска Москва да изтегли войските си от Украйна и да спре сраженията.

"Украйна е местопрестъпление и извършителят е в тази стая. Вие знаете кой е той. Кремъл мечтае да възстанови старата Руска империя. След Украйна, кой ще бъде следващият? Бих искал специално да се обърна към уважаемия представител на Китай - вие предупредихте Русия да не използва ядрени оръжия и ние приветстваме това. А сега Ви молим - нека стигнем по-далеч, нека обединим силите си, за да убедим Русия да сложи край на тази престъпна война, който наранява толкова много хора", подчерта Шарл Мишел, председател на ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ДФ "Земеделие" са изпратили уведомителни писма на кандидатите за финансова помощ за слънчоглед
От ДФ "Земеделие" са изпратили уведомителни писма на кандидатите за финансова помощ за слънчоглед
Полша спира доставките на оръжие за Украйна
Полша спира доставките на оръжие за Украйна