НОВИНИ

България е на първо място по еднодневни визити в Източна Сърбия

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
22:53, 20.09.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

В София беше представен туристическият потенциал на Източна Сърбия.

300 000 туристи през миналата година са посетили този регион, от които 15% са чужденци, а от тях една трета са българи. Макар и българите да са пети по посещаемост в тази част на Сърбия, те са първи по брой на еднодневни визити, което не намира отражение в статистиката в съседката ни. Повече българи посещават този регион заради посрещането на големите православни празници и за уикенд туризма.

"В региона на Източна Сърбия има речен туризъм, включващ поречието на река Дунав, както и доста добре е развит фестивалния туризъм и има възможност за планински туризъм. В него интересно място за посещение е Борското езеро, което е едно от най-хубавите места в Сърбия и се намира в нашия регион. Източна Сърбия се намира във винарски регион.Тук са два от най - значимите центрове. Единият е в Княжевац и вторият е в района на Неготин и Кладово. Имаме 31 винарии, от които двадесет туристите имат възможност да посетят, а в 18 има дигустационни зали. В района има много примери на римското културно наследство и пример за това е Зайчар и "Феликс Ромуляна”, която от 2007 г. се намира под защитата на ЮНЕСКО", заяви Зоран Милованович - мениджър-проекти в Регионаланата агенция за развитие в Зайчар, Сърбия.

"Българите и сърбите от едната и другата страна на границата много добре се познават. Българите познават Сърбия и гражданите и много обичат да посещават Видин, Враца, Монтана и Белоградчик, както също и българите да посещават Бор, Майданпек, Зайчар и Неготин. Туризмът е много важен, защото чрез него може да се опознаваме още по-добре по между ни. Аз смятам, че когато се познаваме още по-добре и ще се разбираме и онова малко лошо, което съществува, ще го решим по-лесно. До 2025 година очакваме официално да бъде открит още един ГКПП между България и Сърбия, което означава един нов край за развитието на туристическия и икономическия потенциал за този край както в Сърбия, така и в България.Това ще улесни пътуването между хората, туристите от двете страни на границата и да направи по-лесно преминаването в двупосочен план", коментира Желко Йович, посланик на Република Сърбия в България.

Репортаж на Николай Кръстев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милев, Нестеров и Донев се класираха за втория кръг на турнира в Сърбия
Милев, Нестеров и Донев се класираха за втория кръг на турнира в Сърбия
Галатасарай и Копенхаген не успяха да се победят
Галатасарай и Копенхаген не успяха да се победят