НОВИНИ

Габриел коментира от Ню Йорк обвиненията, че правителството не ускорява влизането в Шенген

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
22:42, 20.09.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Вицепремиерът Мария Габриел отговори от Ню Йорк на критиките на президента Румен Радев за политиката на кабинета за членството ни в Шенген. Вчера президентът разкритикува управляващите, че нямат никаква политика за ускоряване на присъединяването.

"Няма ден, седмица, среща, от дипломатическо до икономическо и институционално ниво, на което да не се повдига темата. Както виждате, не сме се ограничили само до дипломатически усилия , мобилизирани са парламентарни делегации, мобилизирани са бизнеса и компаниите. Мисля, че това е най-доброто. Докато продължаваме да показваме какви са ползите от влизането на България и Румъния в Шенген, докато доказваме, че "защото ще бъдат в Шенген", както каза председателят на ЕК, той ще функционира по-добре, защото носим добри практики. Мисля, че това е нещото, което трябва да правим. Този въпрос не се решава с една визита", каза Мария Габриел.

Вицепремиерът и министър на външните работи коментира от Ню Йорк и обвиненията, че ГЕРБ бавят реформата в службите.

Реформата в спецслужбите внесе раздор в партньорите в управлението

"Аз мисля, че от самото начало на съставянето на това правителство ясно сме казали, докато има диалог, докато се говори открито и текат обсъждания, не мисля, че такъв тип обвинения биха мотли да бъдат основателни. Така че това което бих искала да видя е този диалог да продължи. Имаме вече няколко ситуации, в които прибързано се обвинява в забавяне, всъщност се оказа това, че искаме до такава степен да бъдат изчистени вижданията , това да сме сигурни, че това, което се гледа е в една посока. И това което сме сигурни, не забравяйте, не е за месец и за два, тогава си заслужава да се отнеме малко повече време", каза Габриел.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галатасарай и Копенхаген не успяха да се победят
Галатасарай и Копенхаген не успяха да се победят
Реал Мадрид започна похода си в Шампионска лига с минимален успех над Унион Берлин
Реал Мадрид започна похода си в Шампионска лига с минимален успех над Унион Берлин