НОВИНИ

Близките на починалото момче при престрелка с полицията в София ще заведат дело

Айше Сали
от Айше Сали
20:34, 20.09.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Близките на 18-годишния младеж, който беше прострелян от полицай и след това почина в болницата, ще заведат дело. Това каза пред БНТ майката на момчето Мария Богданова.
Според нея в заключението на съдебните медици, което е прочела, пише, че изстрелът е бил в гръб и е засегнал белия дроб на сина ѝ.

Момчето беше простреляно по време на полицейско преследване по сигнал за грабеж. Днес прокуратурата повдигна още едно обвинение на другите две момчета, негови съучастници - за грабеж , извършен предната нощ.

Преследване и стрелба близо до бизнес сграда в София, има убито момче

Близките на 18-годишния Светослав, казват, че не знаят да е имал проблеми с полицията. Младежът живеел заедно с по-големия си брат в апартамента в Ботунец. Работил като продавач в столичен мол.

"Светльо не е контингент на полицията. Мога да го докажа с факти. Мога да изкарам досие. Не може да говорят постоянно, че сина ми е циганин. Моето дете е убито. По какъв начин, ще се докаже, но ще търся справедливост.

- Не се ли притеснихте, когато не се прибра?

- Потърсих го, но не ми вдигаше телефона. Аз ли трябва да съм виновна?", каза майката на убития младеж Мария Богданова.

Майката вече е наела адвокат, а жители на Ботунец отново я подкрепиха. За поредна вечер живеещите в квартала излязоха на протест, за да изразят недоволството си от действията на полицая, довели до смъртта на техния съсед.

Според източници от разследването, полицаят е използвал личното си оръжие, за да стреля, защото неговото изпаднало при преследването. Заради досъдебното производство и вътрешната проверка в МВР, не получихме официален коментар. Бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов коментира, че има специални инструкции, според които полицаите имат право да носят само служебно оръжие по време на смяна.

Оставиха в ареста младежите, участвали в грабеж и гонка с полицията

"Носенето на лично оръжие по време на служба е забранено. Това е дисциплинарно нарушение, но то не променя по един или по друг начин правомерността на действията на полицейския служител", каза Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР.

Случаят обаче поставя въпроса за подготовката на полицаите.

"За съжаление в подготовката на полицейските служители липсва решаването на ситуационни задачи с оръжията - нещо, което е изключително важно, за да могат те да добият увереност, че правомерно решават една или друга задача, с която ще се сблъскват в своята служба", коментира още Милен Иванов.

Все още не е ясно дали полицаят ще бъде привлечен като обвиняем.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елица Янкова пред БНТ: Конкуренцията в борбата става все по-голяма
Елица Янкова пред БНТ: Конкуренцията в борбата става все по-голяма
Мими Христова пред БНТ: Продължавам с преследването на квота за Париж 2024
Мими Христова пред БНТ: Продължавам с преследването на квота за Париж 2024