НОВИНИ

Полша спира доставките на оръжие за Украйна

Днес Зеленски се среща с Джо Байдън във Вашингтон

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:06, 21.09.2023 (обновена)
13195
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Полша спира доставките на оръжие за Украйна, това каза премиерът на страната Матеуш Моравецки в телевизионно обръщение. По думите му страната ще се съсредоточи върху собственото си въоръжаване. Информацията идва няколко часа след като Варшава извика спешно украинския посланик в Полша, за да протестира срещу думи на президента Володимир Зеленски пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той каза, че някои държави симулират солидарност с Украйна. Напрежението между Киев и Варшава ескалира заради полската забрана за внос на украинска селскостопанска продукция.

Полският премиер Матеуш Моравецки не уточнява кога точно са спрени оръжейните доставки и дали това има връзка с конфликта с украинското зърно. Анализатори напомнят, че Полша беше сред най-твърдите съюзници на Украйна и един от най-големите доставчици на муниции за страната. Варшава е приютила и огромен брой украински бежанци.

Изявлението на Моравецки е направено само няколко часа след като Варшава извика спешно украинския посланик в Полша, за да протестира срещу думи на президента Зеленски пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. По думите му е притеснително как приятели на Украйна в Европа имитират солидарност в "политически театър, като превръщат зърното в трилър".

Варшава реагира остро и каза, че твърденията са необосновани спрямо Полша, която подкрепя Украйна от първия ден на войната. Напрежението между Киев и Варшава ескалира заради забрана за внос на украинска селскостопанска продукция в Полша, въпреки решението на ЕК, временно наложената мярка да бъде прекратена. С действията си, Полша цели да защити местните производители. Редица европейски политици изразиха съжаление за напрежението между двете държави.

"Жалко е, че се стига до подобно напрежение. Европейската комисия представи много детайлно проучване, което позволи да се сложи край на временния механизъм. Целта му беше да даде възможност на определени европейския държави да имат специални споразумения за износа на украинско зърно към тях", заяви Катрин Колона, министър на външните работи на Франция.

А украинците преживяха поредна тежка нощ - най-малко седем души са пострадали в Черкаси, за експлозии се съобщава още в Харков и Ривне, както и в Лвовска област. Поражения са нанесени на няколко места в столицата Киев. По данни главнокомандващия на украинските сили генерал Валери Залужни, към Украйна са изстреляни 43 крилати ракети, от системите за ПВО са прихванати 36 от тях.

Масирана руска ракетна атака в Украйна

А днес президентът Зеленски ще се срещне с американския си колега Джо Байдън, във Вашингтон. Разговорът ще се проведе на фона на дебат в Конгреса за поредната финансова помощ на стойност 24 милиарди долара, които администрацията на Байдън иска да предостави на Украйна в борбата ѝ срещу Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шарл Мишел пред ООН: ЕС ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо
Шарл Мишел пред ООН: ЕС ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо
Сутрешни мъгли и следобедни валежи днес
Сутрешни мъгли и следобедни валежи днес