НОВИНИ

Мими Христова се пребори за бронза на световното по борба в Сърбия

България вече има два медала от шампионата в Белград

Мими Христова
bnt avatar logo
от БНТ
19:08, 20.09.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Мими Христова спечели бронзов медал в неолимпийската категория до 65 кг на световното първенство в сръбската столица Белград.

Двукратната европейска шампионка надви с туш Татяна Паулават (Беларус), която се състезава под неутрален флаг. Срещата продължи 2 мин. Това е второ отличие за България от шампионата след бронза на Рамазан Рамазанов (70) в свободния стил при мъжете.

Схватката с Паулава започна трудно за двукратната европейска шампионка Христова, която загуби първите две точки. Двете дори сблъскаха главите си и последва медицинска намеса. След нея обаче Христова направи агресивна атака, събори Паулава на тепиха за две точки и продължи движението още няколко секунди за туш.

По-рано днес Христова тушира още една състезателка с неутрален статут – Валерия Дондупова.

Христова бе елиминирана от надпреварата за златно на четвъртфиналите, когато отстъпи на американката Мейси Килти. Тя ще се бори тази вечер за световна титла на 65 кг. Преди това Христова надделя с 10:0 и над монголката Тювшиняргалин Енкин.

Българката заяви в специално интервю за БНТ, че съвсем скоро ще продължи да гони основната цел, а именно квота за Олимпийските игри в Париж догодина.

"Много съм щастлива, защото два пъти съм губила на световни първенства от трето до пето място. Е, третия път успях. Вчера допуснах поражение, защото при опита си да ме атакува, американката ме удари много неприятно в носа, заради който така и не успях да влезна пак в срещата като хората. Треньорът ми на няколко път се опита да забави срещата, но и това не помогна. Това е борбата - един път печелиш, един път губиш", сподели състезателката.

Българското участие при дамите продължава утре с репешаж за олимпийска квота и медал на Биляна Дудова на 62 кг. София Георгиева пък ще атакува бронз на неолимпийската категория до 72 кг.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистът Илхан Андай: Делян Пеевски ще бъде все по-силният човек в ДПС, човекът след Доган
Журналистът Илхан Андай: Делян Пеевски ще бъде все по-силният човек в ДПС, човекът след Доган
Скопие ще бъде европейска столица на културата през 2028 година
Скопие ще бъде европейска столица на културата през 2028 година