НОВИНИ

Мерките в подкрепа на бизнеса ще продължат

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:46, 08.09.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Влезлите в сила на 7 септември нови ограничителни мерки не трябва да бъдат отменени, непреклонен е здравният министър Стойчо Кацаров. Министрите на икономиката и туризма Кирил Петков и Стела Балтова обясниха, че мерките в подкрепа на бизнеса ще бъдат продължени.

Ваксинираните са малко и затова няма друг механизъм да се ограничи разпространението на заразата и да се намалят болните в болниците освен налагането на такъв тип мерки подчерта здравният министър.

"Те са научно обосновани. Ако спазваме - това може да ни помогне в рамките на 2 - 3 седмици да видим резултат от прилагането на тези мерки и да ги отменим. Това е правилният подход. Другото означава отменяме ги сега тези мерки, следващата седмица в болниците има 5000, 6000, 7000, в интензивните отделения 1000 души. Ако тръгнем да воюваме едни с други, да се преследваме, да се наказваме - със сигурност няма да успеем, а цената ще я платят нашите родители, баби и дядовци", каза Стойчо Кацаров.

Служебният икономически министър Кирил Петков определи като изключително важно приемането на актуализирания бюджет, за да бъдат продължени всички мерки в подкрепа на хората и бизнеса

"Нещото, което е важно да се каже - ако се променят начините на мерки като 60 на 40, всяка промяна би довела до забавяне на парите за бизнеса, защото означава нова комуникация с ЕС и забавяне на парите с поне три месеца", каза Кирил Петков, служебен министър на икономиката.

Мерките са заложени по правилния начин в бюджета и не трябва да се променят, каза още Петков и призова депутатите да имат пред вид този факт.

"Защото парите не са само важни като абсолютна стойност - важно е кога те идват. Навременната помощ е много по-добра от помощ някога", каза Кирил Петков.

Служебният министър на туризма Стела Балтова пък увери, че служебният кабинет застава твърдо зад продължаване на подкрепата за бизнеса като цяло и конкретно за туризма.

"По неокончателни данни помощта възлиза на 685 милиона за туристическия сектор", каза Стела Балтова.

Общо 17 са програмите и мерките, които продължават да действат в сектора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите с амбиции за медал на Световната купа по паркур в София
Българите с амбиции за медал на Световната купа по паркур в София
Нестандартно хоби: Как се правят оригинални подаръци от ненужни автомобилни части
Нестандартно хоби: Как се правят оригинални подаръци от ненужни автомобилни части