НОВИНИ

Нестандартно хоби: Как се правят оригинални подаръци от ненужни автомобилни части

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 08.09.2021
Чете се за: 05:15 мин.
Още
Слушай новината

Автомобилни части се превръщат в различни предмети от ежедневието в Мездра. Стенен часовник от съединител на кола, практична холна масичка от амортисьори, прибори за хранене, чиято основа представлява гаечен ключ. Всички тези оригинални хрумвания са майсторски направени от Александър.

Стенен часовник, холна масичка, прибори за храна и какво ли още не. Всичко това обаче е сътворено от ненужни автомобилни части. А идеята се родила съвсем спонтанно у Александър. Без да подозира постепенно се превръща и в негово хоби. Всичко започнало преди няколко години.

"Когато жената имаше имен ден. А аз бях забравил. И се сетих, но всички магазини бяха затворени. И ми хрумна идеята понеже мога да работя с електрожен, да заварявам, се сетих да направя сърце от гайки. Това е първата ми работа и на нея много ѝ хареса и ме насърчи за следващия празник да направя нещо друго", разказа мъжът.

"Изобщо не ми е минавало през акъл, че човек може от метал да създава такива работи. И той дойде малко несигурен. Аз ей така останах безмълвна, гледах го и даже много впечатли това, че е изрязал буквите от метал", коментира съпругата му Ива.

"За следващия празник направих ето тази малка скулптурка, понеже тя е художник и аз реших да направя малко човече, което рисува от гайки и болтчета", допълни Александър.

Макар с подръчни материали, подаръкът е бил от сърце. Така нестандартното хоби на Сашо го запленява все повече с всеки изминал ден.

"Най-големият проект ми беше ръката на терминатора. Запалих се за нея, като гледах филма и реших да се пробвам да я направя. Трудно беше, много работа беше, обаче постигнах ефекта. Тя за мен е една от най-трудните, от арматура, другите части са от двигатели, повдигачи, от лагери, от всичко, каквото имах налично, от това направих", каза Александър.

Като истинска изглежда и шевната машина, която Александър решил да направи като подарък за неговата баба.

"Макаричката е от обикновена тел, а самата машина никъде не съм я гледал, сам си я измислих, понеже баба ми шие и така един ден ми хрумна и събрах нужните части, и просто ми я роди главата така да я направя. Всяко едно е заварено отдолу да не се вижда заварката, след това е почистено, има запечатващи химии, това е с безцветен лак, за да не ръждясва", обясни майсторът.

Един от символите в дома на младото семейство е сърцето, в което гаечни ключове предават образа на птицата майка, хранеща малките си.

"Лично на мен много ми харесва, защото в случая представлява майчината грижа към децата", каза Ива.

Всички масички в неговото ателие са изработени от автомобилни части. Използвани са амортисьори, бутала от двигател, колянов вал и джанти. А любовта на Сашо към рок музика го подтиква да създаде и електрически китари от болтове, гайки, гаечни ключове, вериги и още куп автомобилни компоненти.

"Частите за всеки мой проект ги купувам от пазари, от битаци, мои приятели ми носят старите си части, които са заменили в автосервизите", обясни той.

И както в една стая трябва да има светлина, така и Сашо е направил две атрактивни лампи в работното си ателие. Едната е от самия фар на мотор, чиято предница сякаш се подава от стената. А другият модел има за основа обезопасен снаряд, като лампионът е военна каска с патронна лента.

"Аз съм ги подредил нещата, бързам да ги заваря и бързам, бързам и нямам търпение да видя как ще изглежда. Това е стимулът да правя тези неща, щото нали искам да видя крайния ефект. Аз го виждам в главата си, обаче искам да го направя да видя дали ще изглежда така", допълни разказа си младият мъж.

Желанието на талантливия Александър е да подреди автомобилните си творения в уникална изложба. А защо не и един ден неговото хоби да се превърне в бизнес.

Репортер: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерките в подкрепа на бизнеса ще продължат
Мерките в подкрепа на бизнеса ще продължат
Цял квартал в Бургас е с труднопроходими улици
Цял квартал в Бургас е с труднопроходими улици