НОВИНИ

Международна среща в София засяга проблемите на малкия и среден бизнес по време на пандемия

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
22:38, 09.12.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

70% от заетите в икономиката у нас работят в малки и средни предприятия, които са най-потърпевши от ковид пандемията. Дигитализацията е сред основните им проблеми, затова министерство, което ще отговаря за електронното управление, се приема като много обнадеждаваща новина. Това стана ясно на двудневна международна бизнес среща, която се провежда в столицата.

Пандемията силно повлия върху работата на малките и средни предприятия у нас, като най-потърпевши са тези в областта на туризма, ресторантьорския бизнес и услугите, твърдят от Браншовата изпълнителна агенция.

Съвсем малък процент са успели да се възползват от кризата и от възникналите предизвикателства. Идеята на международната среща в София е обмяна на опит и как по-лесно малките и средни предприятия да се справят с последиците от пандемията.

"Проблемите на малкия и среден бизнес, както у вас, така и в цяла Европа, са сходни. Това са недостиг на работна ръка, труден достъп до финансиране, недостатъчна дигитализация, която по време на пандемията се ускори, но все още има много какво да се направи", коментира Серджо Арзени, президент на Международната мрежа за малки и средни предприятия.

Заявката, че ще има министерство, което ще отговаря за електронното управление и дигитализацията, е много обнадеждаваща. Ако такива реформи се предприемат, ще облекчат изключително много бизнес средата каза Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Според заместник-кмета на София Дончо Барбалов ако не укротим пандемията от COVID-19 с масова ваксинация и активни действия за съхраняване живота на хората, нито един бизнес у нас няма да може да просперира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон представи приоритетите на френското европредседателство
Макрон представи приоритетите на френското европредседателство
Хърватия получи зелена светлина за влизане в Шенген
Хърватия получи зелена светлина за влизане в Шенген