НОВИНИ

Разчистиха района на срутището в Смолян

bnt avatar logo
от БНТ
20:53, 09.12.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Разчистиха срутището в Смолян, където скални отломки паднаха върху автомобил с бременна жена. Жената се е разминала само с уплах, но колата е унищожена.

Живеещите в района искат допълнително укрепване на склоновете край пътя, защото се опасяват, че същото ще се случи още при следващия сняг.

Активизиралото се срутище на улица "Миньорска" в Смолян събуди стари страхове.

"Опасно е, разбира се, че е опасно. Както виждате, може ли да се живее спокойно покрай тази природа", пита Краси Бандев.

Хората в Смолянско са силно притеснени след инцидентите със срутища на пътя

Тук падат големи камъни. Ето, гледайте, и стълбът горе и той се е почти наклонил да падне, казва и Кръмчилка Топова.

Тази сутрин големият каменен къс беше натрошен, а отломките - натоварени на камион. До обед пътят към Каньона на водопадите беше разчистен. Хората от квартала обаче искат скалата да бъде допълнително укрепена

"Направо да се направи една подпорна стена, която да задържа камъка, защото, както са вижда, има много отлепени камъни", заяви Софка Бомбарова.

Събират подписка заради опасното свлачище на пътя в Смолян

От община Смолян поеха ангажимент да укрепят срутището със стари мантинели, които да бъдат подредени във височина, така че да не позволяват скални парчета да падат направо на пътя. По този начин е обезопасено свлачището на пътя от Смолян за Мадан и според местната власт това е единствената възможност за бързо аварийно укрепване.

"Това са еластични огради, които могат повече товар да поемат. Но това, без да се огледа както трябва от колегите, които са геолозите и всички останали, няма как да кажа", обясни заместник-кметът на Смолян Мариана Цекова.

А хората, които живеят на улица "Миньорска", вече гледат с притеснение прогнозата за времето. Защото в следващите дни в Смолян и региона се очакват отново обилни валежи.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абсурден казус: Стопани откраднаха кучето си от клиника, за да не платят лечението му
Абсурден казус: Стопани откраднаха кучето си от клиника, за да не платят лечението му
Стефан Янев: Няма промяна в позицията ни за РСМ
Стефан Янев: Няма промяна в позицията ни за РСМ