НОВИНИ

Международната федерация по волейбол въвежда нови правила за Лигата на нациите

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:48, 04.06.2022
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
международната федерация волейбол въвежда правила лигата нациите
Снимка: БФ Волейбол
Слушай новината

Международната федерация по волейбол (FIVB) обяви важни промени в правилата за предстоящото издание на Лигата на нациите при мъжете.

От FIVB смятат, че новите правила ще допринесат затова двубоите да бъдат по-динамични.

Най-съществената промяна е свързана с въвеждането на часовник, който да следи времето за изпълнение на сервис. Според новите правила всеки състезател ще разполага с 15 секунди, за да изпълни начален удар или в противен случай точката ще бъде автоматично присъждана в полза на противника.

Освен това геймовете ще имат само по едно техническо прекъсване, което ще бъде след 12-а точка, като треньорите също ще имат право да прекъсват играта само веднъж на гейм. След края на вторите геймове в отделните мачове обаче ще има пауза от 10 минути за състезателите.

Ще бъде запазена и практиката, въведена заради пандемията от COVID-19, отборите да сменят полетата си след края на геймовете.

Селекционерът на българския национален отбор Николай Желязков разкри, че в отбора вече са тренирали по новите правила и самият той се надява волейболистите да използват промяната по най-добрия начин.

"15 секунди за изпълнение на начален удар. Направихме тренировка и ритъмът на игра е коренно различен. Идеята е играта да стане по-атрактивна. Дано използваме по най-добрия начин промените в правилата. Нашата цел е да се адаптираме, а не да коментираме причините. Нищо не се знае. Имаме нашите шансове във всяка среща и това е правилният подход. Няма да правим сметки кога ще почнем да печелим. Когато свършим Лигата на нациите, ще видим какво сме направили", коментира Желязков.

Волейболната Лига на нациите при мъжете стартира във вторник (7 юни), като в първата седмица от надпреварата българският тим ще се изправи срещу тимовете на Сърбия (7 юни), Германия (10 юни), Полша (11 юни) и Канада (12 юни).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велосипедист пострада на една от главните улици на Русе
Велосипедист пострада на една от главните улици на Русе
Продължава издирването на 46-годишния мъж, изчезнал от Центъра за настаняване в Долна баня
Продължава издирването на 46-годишния мъж, изчезнал от Центъра за настаняване в Долна баня