НОВИНИ

Международният път за Сърбия през Олтоманци е в лошо състояние

bnt avatar logo
от БНТ
10:33, 17.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Липса на маркировка на международния път за Сърбия през ГКПП "Олтоманци" създава предпоставки за инциденти, сигнализираха наши зрители.

Пътят е изключително натоварен с тежкотоварни камиони особено през нощта. Освен че води към граничния пункт, пътят свързва и няколко кюстендилски села.

Вижте още в прякото включване на Владислава Миланова.

Преди зимата хората от кюстендилските села около международния път за Сърбия са притеснени, тъй като маркировката там не е подменяна от 7 години. Тя почти липсва, а когато падне мъгла дори опитен шофьор трудно да се ориентира.

"Опасно е, но няма какво да направим. Есента особено, като почнат мъглите и дъждовете, знаете на мокър асфалт трудно се шофира, края на пътя и по-леко и така. Просто нямаш ориентация никаква, трябва да се вземат мерки, но никой нищо не прави", казва шофьор.

"Може да стане ПТП, защото е европейски път. Комшиите от Сърбия минават, камионите минават и трябва да си свършат работа, цяла нощ вървят камионите", допълва Светлин Лютов.

Шофьорите на автобусите, които возят децата от селата до училище, са на път да се откажат заради лошите пътни условия.

"Имало е случаи, когато шофьорите са се движили с пешеходец пътник пред тях, за да могат да приберат учениците. Отговорността е тяхна, те се притесняват, че ако стане беля ще бъдат отговорни те", казва кметът на с.Соволяно - Пламен Илиев.

За седма поредна година кметът на село Соволяно пише до отговорните за поддръжката на пътя институции, но резултати няма.

"Отговорът е един и същ - няма пари, няма поръчка. Седма година няма пари, седма година правят поръчките, кога ще стане - не знам. Дано тази година стане, писал съм дори до АПИ-София. Отговорът е, че това е в компетенциите на областно пътно, а оттам отговорът е: "Няма пари", казва Пламен Илиев.

От община Кюстендил обясниха, че те са подновили, маркировката по пътищата, за които са отговорни, а за международния път също са подали сигнал до Агенция пътна инфраструктура и Областно пътно управление Кюстендил.

Оператор: Любен Панков

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната номер 1 Ига Швьонтек завоюва осмата си титла през сезона
Световната номер 1 Ига Швьонтек завоюва осмата си титла през сезона
Две българки на старта на европейското първенство по бокс
Две българки на старта на европейското първенство по бокс