НОВИНИ

Микаела Шифрин завоюва първа световна титла в гигантския слалом

Двете представителки на България, които участваха в днешното състезание Луиза Бертани и Юлия Златкова завършиха съответно 35-та и 42-ра

микаела шифрин завоюва първа световна титла гигантския слалом
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 16.02.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Микаела Шифрин спечели титлата в гигантския слалом на шампионата на планетата в Куршевел и Мерибел, и завоюва седми златен медал от световни първенства. Шифрин има четири поредни титли в слалома и по една в супергигантския слалом и алпийската комбинация.

В гигантския слалом до момента Шифрин имаше три качвания на подиума. Тя бе трета в Оре през 2019, а в Санкт Мориц 2017 и Кортина д'Ампецо 2021 взе сребърното отличие. Освен това американката има злато в дисциплината от Олимпийските игри в Пьончан 2018.

Шифрин бе най-бърза в първия манш на състезанието в Куршевел и Мерибел, след което даде 12-то време във втория, за да спечели с аванс от 0.12 секунди пред италианката Федерика Бриньоне. Шифрин стори това въпреки неточност, която допусна малко преди финала на второто си спускане. Трета на 0.22 секунди зад шампионката завърши представителката на Норвегия Рагнхилд Мовинкел.

"Не е лесно, когато караш срещу фаворита на местната публика. Искам обаче да благодаря на феновете, че в крайна сметка подкрепяха и мен", заяви шампионката.

Любимката на феновете по трибуните във финалната зона Теса Уорли, която бе втора след първия манш, допусна грешка и падна само десетина врати преди финала на втория. Преди това французойката се движеше с темпото да измести временната водачка Бриньоне и да излезе в позиция за своето трето злато в гигантския слалом след титлите в Шладминг 2013 и Санкт Мориц 2017.

Двете представителки на България, които участвах в днешното състезание Луиза Бертани и Юлия Златкова завършиха съответно 35-а и 42-ра с изоставане от респективано 9.15 и 18.65 секунди. Двете се включиха във втория манш, въпреки че бяха извън топ 30 след първия, тъй като на световни първенства и олимпийски игри регламентът е малко по-различен, отколкото в Световната купа. Той позволява първите 60 от първото спускане да карат във второто, в което отново топ 30 стартират в обратен ред, след което се спускат всички останали.

Програмата на Световното първенство в Куршевел и Мерибел продължава утре с мъжкия гигантски слалом, в който участие ще вземат трима българи. Това ще са Алберт Попов, Калин Златков и Константин Стоилов, които по-рано днес преминаха успешно квалификациите за утрешния старт. Двата манша на състезанието стартира съответно в 11:00 и 14:30 часа българско време. Следващият старт за дамите ще бъде в събота, когато ще се проведе и класическият слалом. Това ще бъде и последно състезание за жените на Световното първенство във Франция.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой състезателки ще участват в международния турнир по художествена гимнастика "София къп"
Рекорден брой състезателки ще участват в международния турнир по художествена гимнастика "София къп"
Алберт Попов, Константин Стоилов и Калин Златков преминаха квалификацията в гигантския слалом на световното първенство
Алберт Попов, Константин Стоилов и Калин Златков преминаха квалификацията в гигантския слалом на световното първенство