НОВИНИ

Микробус с 9 българи катастрофира на магистрала в Унгария (обобщение)

Александър Марков
от Александър Марков
19:57, 28.08.2022
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Българин е загинал, а други трима са тежко ранени при катастрофа в Унгария. Микробусът с българска регистрация, пътувал от България към Франция, е катастрофирал на магистрала М5, след като задното му дясно колело буквално се откачило в движение. Трима наши сънародници са с опасност за живота, обясни пред БНТ консулът ни в Унгария Николай Панайотов.

В събота сутринта в 9.40 ч. микробусът, превозвал деветима наши сънародници, се врязал в мантинелата на 98-ия км на магистралата М5 край град Кечкемет.

"По неустановена причина задното дясно колело се откача, в резултат на което микробусът неконтролируемо занася през вътрешното платно към левия бордюр, където се блъска в мантинелата, която разкъсва каросерията на микробуса", съобщи Николай Панайотов, консул на България в Унгария.

Микробусът се завърта, губи инерция и спира в крайната лента в посока Будапеща. Един от пътниците загива на място, други трима изхвърчат през прозореца.

"Двама български граждани са с опасност за живота и са транспортирани с медицински хеликоптер в град Кечкемет, в реанимационното отделение са и са поставени на дихателни машини", каза още Панайотов.

Една от двете жени, транспортирани в болницата в Кечкемет, е с черепно-мозъчна травма, а другата - с изваден далак.

"Още един български гражданин - мъж с опасност за живота е транспортиран в интензивното отделение на болницата в град Будапеща. Други петима български граждани са с леки наранявания, прегледани са и са освободени в град Кечкемет", посочи още българският консул в Унгария.

При разпита на пътувалите е установено, че в нощта срещу 27-и са почивали четири часа, след което са продължили пътя си от Сегед към Будапеща. Каква е причината за техническата повреда на микробуса, към момента остава неясно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България завърши с един бронзов медал участието си на Световното първенство по летен биатлон
България завърши с един бронзов медал участието си на Световното първенство по летен биатлон
Феновете на ЦСКА 1948 ще бойкотират гостуването на "Българска армия" срещу ЦСКА
Феновете на ЦСКА 1948 ще бойкотират гостуването на "Българска армия" срещу ЦСКА